Adriano Kiršić o svojim danima u 'mladini':

'Kako smo rušili jugoslavenskog admirala Branka Mamulu'

0
Adriano Kiršić
Adriano Kiršić

Od posljedice zaraze korona virusom 20. listopada je u Tivtu u Crnoj Gori umro Branko Mamula, admiral flote bivše Jugoslavenske ratne mornarice, poznat po tome što je krajem 80-ih godina  s mjesta tadašnjeg saveznog ministra obrane morao odstupiti nakon što je slovenska omladinska novina Mladina otkrila da mu vilu u Opatiji grade vojnici na odsluženju vojnog roka, a kasnije je otkrila i njegovu umješanost u prodaju oružja Etiopiji. Ključnu ulogu u otkrivanju skandala s vilom u Opatiji imao je tadašnji novinar Mladine Labinjan Adriano Kiršić.

Razgovor o tome Kiršić je počeo uvodom u kojemu objašnjava zašto je u to vrijeme slovenska Mladina bila medijska „teška artiljerija“. Naime, slučaj Mamula je samo dio Mladininog „rata“ s JNA.

'Optužnice stizale, slava rasla'

„Mladina je imala pametne urednike pa je na prvih pet stranica objavljivala pisma čitatelja bez obzira na temu, bili su otvoreni za sve. Moramo znati da tada još nije bilo Interneta i društvenih mreža. Jedna od tema bila je ovlast vojnog tužiteljstva da podiže optužnice protiv civilnih osoba. Uvijek je posredovalo civilno tužiteljstvo, ali vojska je čak imala pravo da sudi civilima na vojnim sudovima. To je dokazivalo da je JNA centar moći izvan institucija, da je država u državi koja tu državu kontrolira. Mladina je tu praksu počela kritizirati i na tome se sukobila s JNA. Kako je stizala koja optužnica protiv nas, tako su režimski mediji to prenosili, a nama su slava i tiraža samo rasli“, ispričao nam je.

U Mladini je često radio na skraćivanju tekstova, što je onima koji prate njegove objave na Facebooku teško povjerovati, a kao izvjestitelj pokrivao je sjeverni Jadran i Zagreb. Tako je jednog dana do njega došao riječki fotograf Srđan Vrančić.

 

„Vrančić je sada renomirani fotograf Cropixa, a tada je radio za riječki Val, omladinsku novinu koja je također hrabro otvarala teme, ali ovu koju je imao ipak nije željela otvoriti. Objasnio mi je da je kod opatijske vile Ariston zgradu kupila admiralčina i da mu na nadogradnji i obnovi rade vojnici na odsluženju vojnog roka. Ja sam s tom temom došao u redakciju Mladine. S obzirom na to da nismo imali nikakvih konkretnih podataka, objavili smo na naslovnici poziv vojnicima koji su radili na Mamulinoj vili da nam se jave. Odmah su pale dvije tužbe“, priča Kiršić.

Dani su prolazili, organizirano je cjelodnevno dežurstvo uz telefon s objavljenim brojem, ali nitko se nije javljao. Činilo se da se Mladini loše piše jer ispada da kleveće Mamulu, ali  posljednjeg dana u redakciju je došao Ljubljančanin i rekao da je on jedan od tih koji su radili na vili.

'Kupite nas dok nas ne zaplijene'

„Pitali smo ga zašto se nije ranije javio, a on je odgovorio da je mislio da ih već imamo stotine! Zaustavili smo novinu koja je već bila spremna za tisak, ja sam zapisao njegovu priču i to smo objavili. Dao nam je nekoliko kontakata vojnika koji su radili s njim. Podijelili smo se u dvije skupine i tražili ih po cijeloj Jugoslaviji. Od njih smo dobivali nove kontakte. Čini mi se da smo dva i pol mjeseca objavljivali po dva – tri razgovora u jednom broju. Bio je to novinarski perfektno odrađen posao, a mi smo bili heroji nad herojima“, ispričao nam je.

Mladina je za putovanja imala neograničeni proračun jer je uživala veliku potporu u slovenskom društvu. Dobivali su i dojave iz tužiteljstva, obično u smislu: „JNA je poslala tužbu, sutra moramo početi raditi na tome.“ Zbog toga su razvili posebnu taktiku.

„Mladina je službeno izlazila utorkom, ali tiskala se s nedjelje na ponedjeljak. Ako je išla dojava da se sprema zapljena broja, onda smo imali ponedjeljak za prodaju putem kolportera. Reklama je obično bila: 'Kupite nas dok nas ne zaplijene'. Isto tako smo falsificirali tiražu, pa je nakon zaplijene uvijek ostalo komada sa strane. Tada nije bilo kompjutora i to se moglo izvesti“, ispričao nam je Adriano Kiršić.

Jedan od kolumnista Mladine bio je Janez Janša, sadašnji slovenski političar koji je više puta obnašao dužnost predsjednika Vlade Republike Slovenije. Kasnije, nakon afere Mamula, on i još trojica članova uredništva Mladine Janez Borštner, David Tasić i Franci Zavrl uhićeni su zbog posjedovanja povjerljivog vojnog dokumenta i na vojnom sudu osuđeni na kazne zatvora. Bio je to jedan od ključnih događaja koji su pokrenuli raspad SFRJ. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa