Vodnjanski IDS gradskoj upravi dostavio 49 projekata za proračun

0
Enea Codacci
Enea Codacci

U opsežnom dokumentu vodnjanski IDS je gradskoj upravi dostavio 49 projekata za pripremu Proračuna Grada Vodnjana za 2022. godinu. Novi predsjednik IDS-a Vodnjana Enea Codacci istaknuo je da su projekti plod brojnih razgovora s građanima svih dijelova grada.

- Poslušali smo njihove ideje i prioritete. Važno nam je što ljudi žele. Sve smo to pretočili u konkretne i provedive projekte, kazao je Enea Codacci dodajući da novi IDS Vodnjana na ovaj način želi dati doprinos gradu da se razvija sukladno stvarnim potrebama i željama svih onih koji u njemu žive.

- U dokumentu smo obrazložili potrebu za nastavkom određenih projekata koji su već započeti, ali ima i brojnih novih ideja. Velika većina predloženih projekata može se provesti za manje od milijun kuna. Megalomanske i skupe projekte nismo ni uzeli u obzir, kazao je Codacci poručivši kako smatra da je na gradskoj upravi planiranje i pripremanje većih infrastrukturnih projekata.

Prijedloge koje smo dobili od ljudi, kazao je predsjednik novog vodnjanskog IDS-a, grupirali smo u jedanaest područja, od inovativnih politika za mlade, komunalne infrastrukture, uređenja javnih i zelenih površina, do pomoći obrtnicima, umirovljenicima, pa sve do zdravlja, održivog razvoja turizma, kulture i sporta.

 

Posebno je izdvojio prijedlog da Vodnjan, želi li se afirmirati kao grad visokih tehnologija, treba sufinancirati kućni Internet za sva kućanstva koja još uvijek nemaju pristup internetu u iznosu od 100% za prvu godinu, 50% za drugu, a 0% za treću. Nadalje, predlažemo da grad, u suradnji s lokalnim poduzetnicima i obrtnicima, uvede novi, dualni model stipendiranja učenika i studenata s prebivalištem na području grada. Ovim modelom, naime, dijele se deficitarna zanimanja na ona koja su tražena u lokalnom gospodarstvu i ona za kojima potrebu ima lokalni javni sektor.

- Uređenja naselja sveprisutan je prioritet u svim naseljima našeg grada, pa tako predlažemo uređenje javnih površina i zelenih oaza i parkinga na području Galižane, Peroja i Vodnjana, izgradnju staza za trčanje, bicikle, rekreaciju i šetnju. Također, predlažemo da se, za sve građane i turiste, urede volte u starogradskim jezgrama, te da se po modelu valorizacije kažuna i suhozida, pokrene postupak zaštite i obnove starih kamenih šterni.

- Smatramo da se može puno učiniti po pitanju obrazovanja. Zato predlažemo uvođenje građanskog odgoja kao nastavni predmet u više razrede osnovne škole te brojne edukacije poput podizanja svijesti o zaštiti okoliša od najranije dobi.

Za kraj, novi predsjednik IDS-a Vodnjana Enea Codacci rekao je da je to tek prva inicijativa i da će vrlo brzo uslijediti i brojne druge te je zaključio kako „vjeruje da su u Vodnjanu svađe i podjele iza nas, sad je vrijeme da se svi bace na posao!“                                                                                

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa