Daus o udaru na poljoprivrednike: Bez sredstava 90 posto prijavljenih

0
Emil Daus
Emil Daus

U današnjem iznošenju stajališta, zastupnik IDS-a Emil Daus govorio je o natječaju za pomoć sektoru vinarstva i vinogradarstva, gdje je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju navela kako je osigurano novaca za samo 44 vinarije od ukupno 388 prijavljenih. Zastupnik smatra kako je nedopustivo da je bez sredstava za financiranje projekata ostalo gotovo 90% prijavljenih, s obzirom na to da se poljoprivrednike potiče da se prijavljuju na fondove kako bi se pomoglo njihovom poslovanju.

- Prema procjeni struke, svi poduzetnici zajedno su uložili barem 10 milijuna kuna u složenu i skupu dokumentaciju za prijavu za rekonstrukciju i izgradnju vinarija. Radi se o tzv. „vinskoj omotnici“ kojim se financiraju mjere iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. godine pri čemu je 215 obrta ili tvrtki zadovoljilo administrativnu kontrolu, kao prvi preduvjet u cjelokupnom procesu, a ostali su bez važnih financijskih sredstava. Ljudi gube volju i povjerenje u resornu Agenciju i Ministarstvo, ističe Daus.

Zastupnik je naveo kako su vinari započeli izradu projektne dokumentacije tijekom najveće krize prouzročene pandemijom, a sada nemaju mogućnost povrata uloženih sredstava. U dosadašnjim natječajima je bilo sredstava za sve prijave pa je većina smatrala da će tako biti i dalje. Ako se znalo da su sredstva ograničena, problem se mogao izbjeći na način da su agencija i ministarstvo mogli transparentno objaviti ukupni iznos raspoloživih sredstava prilikom objave natječaja, kao što rade u mjerama programa ruralnog razvoja, čime bi korisnici bili svjesni rizika i mogućnosti za koliki broj prijava ima dostatnih sredstava.

- Stoga pozivamo resorno Ministarstvo i Agenciju da čim prije sjednu i dogovore dodatna sredstva kako bi se spasio sektor vinarstva koji je pretrpio velike udarce i kojem je potrebna pomoć, zaključuje Daus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa