U Medulinu obilježena godišnjica rođenja dr. Mate Demarina

0

Načelnik Medulina Ivan Kirac sa suradnicima na medulinskom je groblju 15. listopada položio cvijeće i zapalio svijeću na posljednjem počivalištu dr. Mate Demarina. Prisjećajući se u prilici dana rođenja ovog istaknutog Medulinca, načelnik Kirac istaknuo je njegovu ulogu i značaj koja daleko nadilazi lokalne okvire.

Mate Demarin (Medulin, 15. listopada 1899. - Zagreb, 25. kolovoza 1992.), Medulinac rodom i obiteljskim korijenima, istaknuti hrvatski pedagog, učiteljsko obrazovanje stekao je u Arbanasima i Kastvu kao prethodno i njegov brat Josip, također pedagoški djelatnik. Odlazak iz rodnog Medulina povezan je s okupacijom Istre od Kraljevine Italije te obračunima sa svim nacionalno svjesnim Hrvatima na Istri. Iseljavanje iz Istre i emigracija u Hrvatsku, sudbina je koju je dijelio s brojnim drugim istarskim Hrvatima.

 

Kao učitelj i profesor službovao je po Hrvatskoj, a obitelj i služba vežu ga za Zagreb, gdje je diplomirao i doktorirao te ostvario svoj učiteljski i profesorski radni vijek, dočekao mirovinu i živio do kraja života. Osim pedagoškog rada, znanstvenik, pisac, povjesničar, kroničar i izvrstan metodičar, s nizom objavljenih radova upravo na ovu temu.

Medulinu i rodnoj kući u centru mjesta vraćao se do konca života, a njegovi potomci, to i dalje čine boravkom u istoj kući tijekom ljeta, ali dolazeći i tijekom godine. Rodni kraj i ovdašnji ljudi u znak poštovanja i priznanja njegovih postignuća medulinsku su osnovnu školu imenovali upravo Osnovnom školom dr. Mate Demarina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa