Županija postala vlasnik domova za starije u Puli, Novigradu i Raši

0
Ivan Serdar i Boris Mietić
Ivan Serdar i Boris Mietić

Svečanim potpisivanjem Ugovora o prijenosu prava (su)vlasništva između istarskog župana Borisa Miletića i ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivana Serdara, Istarska županija je 12. listopada postala vlasnikom nekretnina triju domova za starije osobe u Puli, Novigradu i Raši, čiji je i osnivač. Naime, 2002. godine osnivačka prava nad domovima za starije osobe u Istarskoj županiji prenijeta su s Republike Hrvatske na Istarsku županiju, ali tom prilikom nisu riješeni i imovinsko-pravni odnosi na nekretninama u kojima domovi za starije osobe obavljaju svoju djelatnost. Od ukupno četiri ustanove nad kojima su prenesena osnivačka prava, spomenuta tri su do sada svoju djelatnost obavljala u objektima koje su u cijelosti ili djelomično u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Istarski župan Boris Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo što Istarska županija među prvima potpisuje Ugovor, naglasivši da ukupna vrijednost predmetnih nekretnina iznosi nešto manje od 44 milijuna kuna.

- Prijenosom vlasništva sada su se stekli preduvjeti kako bi mogli nastaviti s projektima proširenja smještajnih kapaciteta postojećih ustanova. Istarska županija sustavno skrbi o građanima treće životne dobi što potvrđuju i aktualne investicije izgradnje domova za starije osobe u Pazinu i Labinu, a čiji su osnivači navedeni gradovi. Također, u tijeku je dogradnja i rekonstrukcija Doma za starije osobe Buzet, naglasio je župan Miletić dodavši kako za spomenute investicije Istarska županija izdvaja preko 44 milijuna kuna.

Još jedna vrijedna investicije na koju se istarski župan osvrnuo je ona dogradnje Doma za starije osobe „Domenico Pergolis“ Rovinj, u čijoj je realizaciji s 50 % sredstava sudjelovala i Županija, a kojom je značajno poboljšana kvalitete prostora i opreme.

 

- Sada su se stekli preduvjeti za projekt dogradnje Doma A. Štiglić u Puli, za koji smo 2017. godine, tadašnji župan i ja, kao tadašnji gradonačelnik Pule, potpisali Sporazum o financiranju i kreditnoj suradnji na projektu uređenja i dogradnje Doma, kojeg bi u jednakim omjerima financirali Županija i Grad Pula. Želim se zahvaliti ravnatelju HZMO-a i Skupštini Istarske županije koja je donijela Odluku o potpisivanju današnjeg Ugovora, izjavio je istarski župan Boris Miletić.

Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar osvrnuo se na Odluku Vlade RH iz studenog 2020. godine, „kojom su zaduženi resorno Ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete kako bi uredili zemljoknjižne odnose s ciljem prijenosa vlasništva bez naknade osnivačima, u ovom slučaju županijama“.

- Ugovor smo potpisali već s Koprivničko-križevačkom županijom, a danas i s Istarskom županijom, a do kraja godine potpisat ćemo s još 9 županija, za ukupno 14 domova.  Nakon što smo uspješno ishodovali suglasnog Upravnog vijeća i Vlade RH, potpisali smo danas ovaj Ugovor i vjerujem da će to biti vjetar u leđa Županiji da aplicira na sredstava iz EU fondova što do sada nisu mogli jer nisu bili vlasnici nekretnina, poručio je ravnatelj Serdar koji je napomenuo da Ugovor definira da se namjena tih domova neće mijenjati narednih 20 godina, odnosno da se nekretnine ne smiju prodati, te da namjena mora ostati ista kao što je i sada.

Svečanosti potpisivanja sudjelovali su i zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, načelnik Odjela za gospodarenje nekretninama HZMO-a Igor Simić, ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula Vesna Grubišić-Juhas, ravnateljica Doma za starije osobe Novigrad Ines Mika i ravnateljica Doma za starije osobe Raša Sanja Dobrić Bedrina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa