Aglomeracija Umag Savudrija Novigrad

Bassanese zadovoljan projektom kojim 25 naselja dobiva odvodnju

0
Javno predstavljanje u Umagu
Javno predstavljanje u Umagu

Na dvije je lokacije 12. listopada realizirano Javno predstavljanje projekta „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag - Savudrija - Novigrad“. Događanja su realizirana u gradovima na čijem području se provodi realizacija projekta – u Umagu te u Novigradu.

Prvi dio Javnog predstavljanja realiziran je u Novigradu. Projekt je u nazočnosti gradonačelnika Novigrada Antea Milosa građanima Novigrada predstavio Reuf Šerbečić, član Uprave 6. Maj Odvodnja koji je izrazio zadovoljstvo najavom početka radova na području Novigrada i Brtonigle kojima će se, među ostalim obaviti rekonstrukcija fekalne odvodnje u starogradskoj jezgri kao najzahtjevniji dio radova u Novigradu. Realizacijom cjelokupnog projekta ostvariti će se preduvjeti za zaštitu čistog mora kao najvrjednijeg resursa.

Gradonačelnik Milos je kao domaćin pozdravio prisutne te napomenuo da je riječ o najvećem projektu na području Novigrada unazad zadnjih stotinu godina uz najvažniji dio projekta – a to je nadogradnja postojećeg pročistača voda na 3. stupanj čime se ostvaruje najviši stupanj pročišćavanja voda prije puštanja u more. Sve otpadne vode s područja grada Novigrada te općine Brtonigla biti će povezani na jedinstveni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Također, gradonačelnik Milos istaknuo je važnost rekonstrukcije u starogradskoj jezgri koja će trajati tri godine te je još jednom zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta koji je od iznimne važnosti za očuvanje mora i zdravu prirodu. Na kraju je gradonačelnik Anteo Milos zamolio za strpljenje sugrađana za vrijeme izvođenja radova, pogotovo u starogradskoj jezgri.

Inače, u okviru istog EU projekta provodi se ugovor o radovima „Novogradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje Novigrad – Brtonigla“ čija vrijednost iznosi 54.900.068,88 kn bez PDV-a (68.625.086,10 kn s PDV-om). Uz navedeno, u okviru EU projekta ugovorena je nadogradnja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Novigrad u vrijednosti od 63.789.329,19 kn bez PDV-a (79.736.661,49 kn sa PDV-om).

 

Drugi dio Javno predstavljanja realiziran je kasnije u Umagu te je tom prilikom gradonačelnik Umaga Vili Bassanese istaknuo da je riječ o najvećem europskom projektu koji se provodi na području grada Umaga koji se intenzivno pripremao 7 godina te je ušao u zadnju fazu – fazu realizacije. U konačnici će se podignuti razina pročišćavanja otpadnih voda novim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda koji je na najvišoj europskoj razini. Gradonačelnik Bassanese izrazio je zadovoljstvo projektom kojim će još 25 naselja dobiti sustav odvodnje. Predstavnik investitora, Krešimir Vedo, predsjednik Uprave 6. Maj Odvodnja zaključno je istaknuo je ukupna vrijednost radova na području Umaga oko 200 milijuna kuna te da je 90% projekta financirano iz ostalih izvora (EU, Vlada RH, Hrvatske vode), dok 6. Maj Odvodnja financira preostalih 10% iznosa. Projektom će se izgraditi 50 km mreže uz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja pročišćavanja i to najnovijom tehnologijom pročišćavanja koja u svom procesu koristi čak i biljke. Također, Vedo je naveo da su radovi na mreži već započeli, dok će radovi na pročistaču započeti kroz mjesec dana te je u planu da se tokom predstojeće zime završi 60 – 70 posto radova na mreži.

U okviru navedenog EU projekta na području Umaga provode se dva ugovora o radovima: Izgradnja spojnog cjevovoda Savudrija - Umag na Uređaj za pročišćavanje voda  "Umag" i ispust uređaja vrijednosti radova 105.350.244,59 kn te ugovor o Novogradnji i rekonstrukciji sustava odvodnje Savudrija – Umag vrijednosti radova 137.185.567,66 kn. Također, u okviru EU projekta ugovorena je izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag u vrijednosti od 134.064.918,46 kn bez PDV-a (167.581.148,08 kn s PDV-om).

6. Maj Odvodnja provodi EU projekt „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag - Savudrija - Novigrad“ ukupne vrijednosti 445.355.470,66 kn bez PDV-a od čega 71% čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29% u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode i 6. Maj Odvodnja.

Javno predstavljanje u Novigradu

 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR / KUHARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODITELJ/ICA PRODAJE I DIZAJNA

Do: 31.08.2021.

NOVA VAS, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR U DOMU ZA STARIJE

Do: 13.09.2021.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA