Počinje digitalizacija starih brojeva Porečkog glasnika

0
Koordinatorica projekta E. Poropat Pustijanac i ravnateljica E. Uljančić
Koordinatorica projekta E. Poropat Pustijanac i ravnateljica E. Uljančić

Porečki muzej kreće s projektom digitalizacije lokalnih novina, a prve među njima – „Porečki glasnik“ - moći će se pretraživati na muzejskim mrežnim stranicama već početkom 2022. godine.

U Zavičajnom muzeju Poreštine čuvaju se primjerci više lokalnih novina iz druge polovice 20. stoljeća, među kojima se izdvajaju listovi hotelsko-turističkih poduzeća: „Glasnik Plave lagune“, Rivierin „Naš glas“ i „Anita“ te list za društvena pitanja općine Poreč „30 dana“ i list udruženog rada Poreštine „Porečki glasnik“. Ove novine predstavljaju nezaobilazni izvor za poznavanje i proučavanje novije povijesti Poreča i Poreštine od 1970-ih do sredine 1990-ih godina.

 

Da bi zaštitio izvornike i istodobno ih učinio dostupnim široj javnosti, porečki muzej pokreće projekt digitalizacije lokalnih novina. U prvoj fazi digitalizirat će se „Porečki glasnik“. Riječ je lokalnim novinama koje su izlazile od 1982., najprije pod nazivom „Adria“, na 16 stranica velikog formata (42x27 cm), a tiskane su u zagrebačkom „Vjesniku“. Krajem 1980-ih godina list je postao tjednik i prešao na manji format (29x21 cm) a izlazio je do sredine 1990-ih.

Digitalizacijom lokalnih novina omogućit će se njihova dostupnost istraživačima (povjesničarima, sociolozima, etnolozima…) ali i svima onima koje zanima prošlost porečkoga kraja. Digitalna zbirka porečkih novina bit će dostupna na mrežnim stranicama Zavičajnog muzeja Poreštine. Pronalaženje informacija iz cjelovitih tekstova članaka bit će omogućeno pretraživanjem po zadanim parametrima, optičkim prepoznavanjem znakova (OCR) iz cjelovitih tekstova i pridruženim metapodacima.

Projekt digitalizacije porečkih novina financira Grad Poreč.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa