Stela i Iris iz Tara bile su predodređene za konjički sport

0
Stela i Iris Baljak
Stela i Iris Baljak

Sestre Stela (15) i Iris Baljak (16) iz Tara rođene su u Istri, ali je njihov tata Ilija doselio iz Slavonije, točnije iz Đakova prije 25 godina. Konji su sastavni dio slavonske tradicije, pa su tako i male Iris i Stela bile nekako predodređene za bavljenje konjičkim sportom.

“Ljubav prema konjima rodila se od prvih susreta s nekih pet, šest godina i od tada je sve započelo. Tata je ljubitelj životinja i tu je ljubav prenio na nas. Kao obitelj nabavili smo prvog konja, napravili ranč i korak po korak došli do ovog što danas imamo", ispričala nam je Iris.

U takvom okruženju rezultati nisu izostali. Iris nastupa za Konjički klub Viniu iz Bjelovara.

“Svaka mi je nagrada značajna ali neke bih htjela izdvojiti. Npr., zlatnu medalju u Slovačkoj na 100 kilometara što je bila moja prva međunarodna utakmica. Zatim, tu je zlatna medalja u Austriji na utakmici od 100 kilometara, a na nacionalnoj razini izdvojila bih prošlogodišnje prvenstvo Croatia Cup gdje sam osvojila prvo mjesto, a sestra Stela drugo u juniorskoj konkurenciji”, priča nam Iris.

 

Dodaje da je konj prilično skupa životinja, a briga i održavanje iziskuju mnogo vremena i materijalnih sredstava. Srećom, naše sugovornice u svom hobiju imaju podršku okoline.

“Kolege i profesori u školi imaju puno razumijevanja. Dobivamo puno pohvala i podrške i naravno čestitki od svih iz škole i šire”, kažu. Pitamo ih je li bavljenje konjičkim sportom cjeloživotni interes ili slabi s vremenom?

“Ovisi od osobe do osobe… Ipak, mislim da bavljenje konjima i ljubav prema njima ostaju za cijeli život, barem je tako kod velike većine ljudi”, smatra Iris koju jako zanima psihologija te bi nakon završetka srednje škole voljela raditi s djecom te imati svoj konjički klub. I njena sestra bi željela, kad odraste, nastaviti s bavljenjem konjičkim sportom, ali ima i poduzetničke ambicije. Stela bi, kako nam je rekla, voljela jednog dana imati svoju firmu. (K.S.R., foto: privatni album)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA