istria 300

Načelnik Motovuna o biciklističkoj utrci: 'Šokirani smo i nezadovoljni'

0
Tomislav Pahović
Tomislav Pahović

Tomislav Pahović, načelnik općine Motovun uputio je 7. listopada firmi Bike Triange iz Pule, Valamaru, PU istarskoj i pazinskom ŽUC-u, kao i medijima, protestno pismo vezano uz način organizacije i informiranja biciklističke utrke Istria 300. Objavljujemo ga u nastavku.

"Ispred građana Općine Motovun-Montona i svih naših ugostitelja, obrtnika i drugih turističkih djelatnika izražavamo ogromno nezadovoljstvo i šokiranost načinom organizacije biciklističkog događaja Istria300, kojim se na nevjerojatnih više od osam sati zatvara jedina motovunska pristupna javna cesta ne samo za naše građane nego i za naše goste.

Izuzetno je neprofesionalno dopustiti da se događaj organizira tako da se prva i jedina službena obavijest o potpunom zatvaranju javnih cesta na 8 sati javnosti šalje jedva tri dana prije početka događaja. Cijela Istra ulaže izuzetno puno vremena i truda u turističku promociju na svim razinama i nedopustivo je da se iz organizacije događaja isključuje one koji će najviše trpjeti ograničenja i štetu.

Kakav je odnos organizatora prema onima koji moraju trpjeti zbog ovog događaja pokazuje činjenica da organizator tri dana prije početka manifestacije šalje obavijest u kojoj u jednoj rečenici traži da drugi dijele pismo kako bi najbolje spriječili eventualna negodovanja dijela javnosti oko privremene regulacije prometa koja će biti na snazi toga dana.

 

Posljednjih dana dobivamo brojne pozive i e-mailove od strane naših lokalnih turističkih dionika, koje smo obavijestili o zatvaranju prometnica, ali i od strane gostiju koji planiraju svoj dolazak u Motovun, primjerice grupa koje dolaze autobusima i uz posjet Motovunu imaju isplaniran i dodatni program, koji primjerice uključuje posjet vinarijama na našem području. Naši hoteli i drugi iznajmljivači imaju veliki broj dolazaka i odlazaka gostiju na taj dan. Svi turistički dionici imaju problem s organizacijom dolaska njihovih radnika na posao, primjerice restorani i trgovine, a s obzirom na prometnu izolaciju ostaje upitno i za koga će raditi. Određeni poslovni subjekti na području Općine Motovun-Montona odlučili su taj dan zatvoriti svoje objekte, što vam sve najbolje ilustrira o kakvom je negativnom utjecaju na lokalnu ekonomiju riječ.

Treba naglasiti da apsolutno podržavamo organizaciju sportskih i svih drugih događanja, naročito onih u predsezoni i posezoni, ali u obveznoj komunikaciji s lokalnom zajednicom na koju organizacija takvih događanja ima izravan utjecaj. Imamo izuzetne primjere odlične komunikacije s organizatorima velikih sportskih događanja kao što su međunarodna biciklistička utrka „Istarsko proljeće“, koja je ove godine imala cilj u Motovunu ili s organizatorima međunarodne trail utrke „100 milja Istre“, koja tradicionalno ima start jedne od utrka upravo u Motovunu.

Oni koji su prethodno organizirali manifestaciju ove veličine dobro znaju da komunikacija oko takvih događanja kreće nekoliko mjeseci prije samog događaja te se zajednički dogovaraju svi detalji, kako bi se osiguralo da su svi dionici zadovoljni i pravovremeno informirani.", napisao je Pahović.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa