Bugarima predstavljeni dvoglasje, žminjski govor i rovinjske bitinade

0
 Autorice izložbe dr.sc. Tamara Nikolić Đerić i dr.sc. Ivona Orlić
Autorice izložbe dr.sc. Tamara Nikolić Đerić i dr.sc. Ivona Orlić

Povodom 10. obljetnice osnivanja Centra za nematerijalnu kulturu Istre, dislocirane jedinice Etnografskog muzeja Istre, izložba „Tradicijska znanja i umijeća: nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj i UNESCO listama“ gostuje u Nacionalnom etnografskom muzeju u Sofiji. Nakon što je obišla nekoliko istarskih gradova, izložba koja je po prvi put predstavljena publici 2019. godine, ove se godine otisnula u inozemstvo. Suradnja je ostvarena s UNESCO Regionalnim centrom za nematerijalnu kulturnu baštinu što potvrđuje uspjeh ove institucije ne samo na lokalnoj razini u kontekstu dokumentacije i interpretacije nematerijalne kulturne baštine već i u smislu promocije istarske kulture van nacionalnih granica.

 

Izložba predstavlja 14 elemenata nematerijalne kulture Istre koji su već valorizirani i upisani u Nacionalni registar kulturnih dobara ili jednu od UNESCO lista, te uključuje i međunarodne fenomene poput suhozidne gradnje. Uz tekst i sliku, na izložbi je moguće razgledati filmove i čuti zvuke Dvoglasja tijesnih intervala Istre, žminjskog govora ili rovinjske bitinade.

Izložba je otvorena 29. rujna uz prisustvo visokih dužnosnika UNESCO centra iz Sofije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj i ravnateljice Nacionalnog etnografskog muzeja u Sofiji. Autorice izložbe dr.sc. Tamara Nikolić Đerić i dr.sc. Ivona Orlić, u svojim su govorima istaknule zahvalnost Ministarstvu kulture RH i Odjelu za kulturu Istarske županije koji su omogućili gostovanje, te svim zajednicama koje sa strukom dijele svoja znanja i umijeća.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa