ovog vikenda

Pet žminjskih atrakcija u Svjetskom danu turizma

0

Ove subote i nedjelje, 2. i 3. listopada, u cijeloj Istri obilježava se Svjetski dan turizma, a Žminjština u ovom programu sudjeluje sa čak pet svojih atrakcija. Vođena besplatna tura po znamenitostima žminjskoga starog grada nazvana „Žminjska štuorija” na rasporedu je u subotu 2. listopada, s polaskom u 10 sati ispred ureda Turističke zajednice.

Vodičkinja i pripovjedačica Karla Čerljenko Bulić provest će posjetitelje kroz najznačajnije povijesne spomenike staroga Žminja i upoznati ih s ovdašnjim načinom života kroz stoljeća, sa žminjskim govorom kojeg je UNESCO zaštitio kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine, s razvojem naselja te s njegovom povijesnom ali i pučkom graditeljskom baštinom, a na kraju ovog jednosatnog obilaska slijedi i kušanje delicija Žminjštine iz lokalnih OPG-ova.

 

U subotu i nedjelju gosti mogu uživati i u tradicionalnoj žminjskoj gastro-manifestaciji „Šetemana od pašte” te u pet ovdašnjih konoba i restorana – Puli Jurića, Pod ladonjon, Puli Pineta, Žminjka te Bar & bistro Giardino – kušati jela s domaćom tjesteninom po promotivnim cijenama.

U subotu i nedjelju je, uz besplatan ulaz, u žminjskoj Kuli otvorena izložba „Bodljikavi dani u Žminju” koja predstavlja poveliki izbor kaktusa i sukulenata iz kućnih zbirki istarskih uzgajivača. U subotu 2. listopada s polascima u 10 i u 13 sati nudi se Quad safari Žminjštinom. Gosti će se quad vozilima provesti po pitoreksnim krajolicima cijele općine Žminj, a tura traje oko sat i pol.

Naposljetku, u subotu 2. kolovoza u terminima od 10 do 12 i od 14 do 16 sati atelje-galerija Luplanet u selu Gradišće nedaleko Žminja nudi besplatne dvosatne radionice osnova keramike te izrade ukrasnih predmeta od prirodnih materijala. Turistička zajednica općine Žminj i svi dobri ljudi Žminjštine koji su uspješno iznijeli minulu usprkos svim teškoćama iznimno dobru turističku sezonu pozivaju vas da i na Svjetski dan turizma upoznate ono najljepše što nudi ovaj kraj u srcu Istre kao dio prekrasnog istarskog bogatstva različitosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa