poznata glumica

U Banjolama obilježen rođendan Marije Crnobori

0

U Banjolama je ispred Galerije Crnobori položeno cvijeće ispred biste Marije Crnobori, čime je obilježena 103. godišnjica njenog rođenja. Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac naglasio je značaj Marije Crnobori u dramskoj umjetnosti, a osobito njen doprinos očuvanju čakavske poezije.

Prisjetio se kako je Marija, poput mnogih Istrana, s roditeljima, izbjegla od talijanskog fašizma u Kraljevinu SHS, gdje je u Zagrebu završila učiteljsku a potom i glumačku školu. Tijekom rata je postala članicom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a nakon rata kazališta u Rijeci i Beogradu.

 

Preko 30 godina svoje je sposobnosti iskazivala na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za svoje je izvedbe osvojila brojne nagrade. Iako je cijeli svoj život posvetila kazališnim daskama, nekoliko je puta nastupila na velikim i malim ekranima.

U Društvenom domu u Banjolama otvorena je spomen soba Marije Crnobori za opremanje koje je njena obitelj donirala Općini njene osobne stvari, pisma, kostime i dr. a Općina Medulin je 2016. godine sufinancirala objavu knjige “Marija Crnobori – eseji o fragmentima“ autorice Jelene Lužine.

Marija Crnobori umrla je u Beogradu 21. listopada 2014. godine. Skromnom okupljanju nazočili su, osim načelnika Ivana Kirca sa suradnicima, vijećnik Općinskog vijeća Ozren Josip Grbavčić i član Mjesnog odbora Banjole Aljoša Ukotić, te mještani Banjola.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa