Valter Glavičić i Dalibor Paus:

'Možemo se usuglasiti da Istra zadrži sva tri vodovoda'

0
Valter Glavičić i Dalibor Paus
Valter Glavičić i Dalibor Paus

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus i potpredsjednik Valter Glavičić su 1. listopada na konferenciji za medije u Puli uputili poziv svim istarskim gradonačelnicima i načelnicima da se, bez obzira na političku pripadnost, donese zajednički stav o broju vodno uslužnih područja u Istri.

- U Istri danas djeluju tri vodno uslužna područja: Istarski vodovod Buzet, Vodovod Pula i Vodovod Labin, kazao je Dalibor Paus naglasivši da „ukoliko su tri uslužna područja ono što bi prihvatili svi istarski gradovi i općine, onda će to podržati gradovi i općine u kojima upravljaju gradonačelnici i načelnici IDS-a.“

Predsjednik IDS-a naglasio je da to zajednički stav svih IDS-ovih gradonačelnika i načelnika. Objasnio je zašto je u proteklom mandatu bila na stolu opcija o objedinjavanju svih vodno uslužnih područja u Istri te zbog čega je taj stav revidiran.

- Zakon o vodnim uslugama donesen je prije dvije godine i njime je bilo predviđeno da će se uredba o uslužnim područjima donijeti tri mjeseca nakon stupanja zakona na snagu. U takvoj situaciji, odluka istarskih gradova te velike većine istarskih općina bila je da se predloži Vladi da se u  odredbi predvidi jedno uslužno područje za cijelu Istru. Od tog dana prošle su dvije godine, puno se stvari dogodilo. Od toga da smo ušli u jednu novu financijsku perspektivu Europske unije, do toga da je pandemija usporila cjelokupni proces te ne manje važno, promijenila se politička situacija u Istri, kazao je Paus.

- Danas znamo da polovica gradova ne smatra kako bi jedno uslužno području bilo najbolje rješenje za Istru. Njihov stav uvažavamo i mislim da to ne smije biti tema oko koje ćemo se dijeliti. Posebice jer je puno projekata u tijeku, puno njih je pripremljeno te se već kasni s donošenjem uredbe. U ovom specifičnom kontekstu, 3 vodno uslužna područja najbolje su rješenje u interesu svih.

 

Potpredsjednik IDS-a Valter Glavičić poručio je da „sva 3 vodo uslužna područja u Istri zadovoljavaju sve kriterije postavljene od strane Ministarstva. To su 3 tehnički i financijski stabilne tvrtke koje zadovoljavaju sve kadrovske i logističke kriterije. Sva tri sustava su samoodrživa i učinkovita te dobro opremljena. Vodno uslužna područja u Istri imaju gubitke između 23 i 24 %, što je na razini prosjeka Europske unije, dok je hrvatski prosjek  54%. „

Glavičić je naveo koji su svi projekti u tijeku u pojedinim vodno uslužnim područjima te je naglasio kako su oni zahtjevni i financijski i operativno. – Smatram da se moramo fokusirati na projekte, radove i pripreme u tijeku, a ne na administrativna pripajanja, jer ćemo time izgubiti fokus od onoga što je zaista bitno, a to jest uspostava najkvalitetnije moguće mreže i usluge građanima.

- Zato mislim da moramo sjesti za zajednički stol i donijeti stav koji će zadovoljiti sve. Pozivam, stoga, sve istarske gradove i općine, nevezano kojih političkih boja, da se usuglasimo oko toga da Istra zadrži tri vodno uslužna područja, zaključio je potpredsjednik IDS-a Valter Glavičić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA