marina cvitić:

'Već početkom lipnja bilo je jasno da nećemo imati dovoljno radnika'

0
Ilustacija (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)
Ilustacija (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Kako je za Jutarnji rekla čelnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić, u turističkoj je branši, koja zapošljava 100.000 ljudi, ovog ljeta nedostajalo čak 20.000 radnika, i to najviše u Dubrovniku jer je tamo sezona počela kasnije, a radnici su već otišli na sjeverni Jadran

- Ove je sezone u mnogim kompanijama došlo doslovno do kolapsa sistema, upravo zbog nedostatka radnika. Već početkom lipnja bilo je jasno da nećemo imati dovoljno radnika zbog toga što su za vrijeme pandemije radnici mijenjali i djelatnost u kojoj će raditi, a dogodila se i migracija izvan zemlje. Ni poslodavci nisu imali hrabrosti, upravo zbog velike neizvjesnosti, zapošljavati sezonske radnike u uobičajeno vrijeme, tijekom travnja i svibnja, jer nisu znali kakve će se epidemiološke mjere donositi, kada će se moći putovati i kada će realno započeti sezona. S druge strane, Vlada je mjere za očuvanje radnih mjesta donosila krajem mjeseca za tekući mjesec, bez jasne strategije i vizije o tome kako dugoročno pomoći turističkom sektoru - istaknula je Cvitić, javlja Jutarnji.

 

Jedan od uzorka problema su i plaće, tvrdi Marina Cvitić. Premda su ove godine sezonci dobro zarađivali zahvaljujući bonusima, ostaje činjenica da je prosječna bruto plaća u turizmu i dalje jako niska. Baš zbog toga mnogi su se domaći radnici okrenuli drugim djelatnostima iako je poslodavcu, ističe Cvitić, jeftinije zaposliti domaćeg nego stranog radnika, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa