KULMINIRALO NEZADOVOLJSTVO RADNIKA

Inženjer podnio ostavku zbog namještanja natječaja u TE Plomin 

0

O nepravilnostima prilikom zapošljavanja i namještenim natječajima za slobodna radna mjesta u TE Plomin, već smo nekoliko puta pisali. Zapošljavanja u termoelektrani već su godinama predmet sprdnje na Labinštini, a nezadovoljstvo se sada prenijelo i među već zaposlene radnike, pa je jedan diplomirani inženjer (ime poznato redakciji), stručnjak koji je čitav radni vijek proveo u TE Plomin nedavno, zbog namještenog internog natječaja za Voditelja službe za pripremu i održavanje pogona, demonstrativno podnio ostavku na sadašnjem rukovodećem radnom mjestu.

U posjedu naše redakcije je pritužba koju je revoltiran silnim nepravilnostima u internom natječaju uputio upravi HEP-a.

Nabrajajući niz nepravilnosti u spornom natječaju, diplomirani inženjer je u pritužbi podsjetio da je 29. lipnja 2021. godine u Pogonu TE Plomin objavljen interni natječaj za popunu radnog mjesta voditelja Službe za pripremu i održavanje, a sve u cilju zamjene tadašnjeg Voditelja službe koji je 8. srpnja otišao u mirovinu. Natječaj je bio otvoren do 6. srpnja ove godine.

„Internom Uputom HEP-a trajanje natječaja propisano je na pet radnih dana, što je i učinjeno. Nakon toga slijedi pet dana za evaluaciju natječaja/ponude te dva dana za odluku o odabiru kandidata. Isto nije učinjeno već je donijeta odluka o poništenju natječaja s danom 27.08.2021. U odluci se ne navode razlozi poništenja natječaja. Zanimljivo je da ne postoji ni mogućnost žalbe na odluku“, navodi revoltirani inženjer iz TE Plomin, te nastavlja:

„Između ostalog, u natječaju se traži i dokaz iz članka 103. Stavak 1. Zakona o hrvatskim braniteljima što je od moje strane i dostavljeno. I što je, uvjeren sam, jedini razlog poništenja natječaja. Sve ostale uvjete tražene u natječaju zadovoljavam.

Smatram da nije poštivano pravo prednosti zapošljavanja pod jednakim uvjetima koje donosi braniteljski status, odnosno da nije bilo valjanog razloga za poništenje natječaja.

„Služba koja je provela natječaj ne zna zbog čega je isti natječaj i poništen“

Poništenim natječajem trebala je biti odabrana osoba (ime poznato redakciji) iz Službe proizvodnje iako nikad nije radila na poslovima održavanja. Činjenica da je natječaj namješten potvrđujem javnom izjavom direktora Pogona „da on može imenovati (ime poznato redakciji) i bez internog natječaja jer su ga tako savjetovali u Zagrebu“. Međutim nije, jer sam priložio potvrdu o braniteljskom statusu. I zbog čega je i natječaj poništen.

Koliko mi je poznato i ostali kandidati zadovoljavaju sve uvjete objavljenog/poništenog natječaja, a ipak nije odabran niti jedan kandidat.

Nakon primitka dopisa o poništenju natječaja pokušao sam razgovarati sa pravnicom Pogona TE Plomin ujedno i voditeljicom kadrovske službe, međutim ista je odgovorila „da ona ništa ne zna i da pitam direktora koji sve dogovara sa Zagrebom“.

Drugim riječima, služba koja je provela natječaj ne zna zbog čega je isti natječaj i poništen.

Uvid u natječajnu dokumentaciju ostalih prijavljenih kandidata nisam imao.

Dana 6. rujna 2021. godine ponovljen je interni natječaj za voditelja Službe za pripremu i održavanje Pogona TE Plomin. Trajanje natječaja bilo je do 13. rujna 2021. godine.

Svi uvjeti u ponovljenom internom oglasu ostali su isti, ali je dodana slijedeća napomena: „U selekcijskom postupku provest će se testiranje kandidata. Popis područja koja mogu biti obuhvaćena pisanim tekstom kandidat može preuzeti u kadrovskoj službi TE Plomin u razdoblju trajanja ovog oglasa“.

„Testiranje se provodi jedino s ciljem diskreditacije ostalih kandidata na uštrb 'pogodnog'“

Popis područja koja mogu biti obuhvaćena pisanim tekstom preuzeo sam u Kadrovskoj službi.

Testiranje kandidata na HEP-ovim internim natječajima u TE Plomin nije nikad bilo provedeno, a vjerojatno ni u ostalim pogonima. Nedavno je proveden interni natječaj za voditelja ekonomske službe Pogona TE Plomin, gdje nije bilo testiranja. Radi se o istom nivou rukovođenja u Pogonu TE Plomin. Smatram da se testiranje provodi jedino s ciljem diskreditacije ostalih kandidata na uštrb „pogodnog“!

Popis područja navedenih za testiranje ni približno ne obuhvaća svakodnevni djelokrug rada voditelja Službe za održavanje već se traži „poznavanje u potpunosti“ 60-ak raznoraznih Zakona, Pravilnika. Biltena… Zanimljivo je da o tehnici nema ni riječi, a koja je primarni i osnovni zadatak voditelja Službe održavanja.

Ako je sve gore navedeno „pravno čisto“ to znači da je natječaj moguće poništiti i ponovno objaviti sa novim uvjetima bezbroj puta, sve dok se ne utvrde/potvrde kriteriji koje može ispuniti samo određeni pojedinac.

Čemu onda uopće Etički kodeks i slične upute i pravilnici ako se dozvoljava manipulacija osnovnim pravom pojedinaca – pravo na rad i natjecanje pod jednakim uvjetima?

Nadalje, člankom 11. Etičkog kodeksa kaže se da se kod premještaja/napredovanja radnika moraju poštivati etička načela o zapošljavanju i premještanju/napredovanju radnika te je poslodavac dužan voditi računa o učinkovitom obavljanju poslova i poslovnih procesa...

Ovakvim načinom rada, tj. namještajem natječaja za sasvim određenog pojedinca koji, što je najžalosnije u svemu, nije nikad radio na održavanju, u potpunosti se krši navedeni članak. Zapošljavanjem pojedinaca iz Službe proizvodnje u potpunosti se ruši sustav napredovanja zaposlenika Odjela za strojarstvo u graditeljstvo.

Zbog svega gore navedenog, na ponovljeni natječaj neću se javiti, a od direktora Božićevića zatražio sam da me smjeni sa sadašnjeg radnog mjesta. Iako volim svoj posao i mislim da ga obavljam odgovorno i savjesno, rad u atmosferi koja se stvara u Plominu već neko vrijeme je daleko od etičkog poslovanja i meni kao 'već sada bivšem' rukovoditelju, neprihvatljiva“, stoji u pritužbi koju je dobila naša redakacija. (Nenad Čakić)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa