Dan porečkog sporta

Proglašeni najuspješniji porečki sportaši i sportašice (foto)

0

Marijana Liović, svjetska prvakinja i rekorderka iz Ženskog kuglačkog kluba Istra, dobitnica je nagrade „Sportaš desetljeća“ na svečanosti “Dan porečkog sporta“, koja se ove godine održala u Sportskoj dvorani Žatika. Ova se nagrada po prvi put dodijelila nakon 2011. godine, a uz sportaša desetljeća proglašeni su najbolji i u ostalim kategorijama za 2020. godinu: najbolja ekipa je Ženski kuglački klub Istra, najbolja momčad Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju Poreč, Zoe Marie Baldo iz Mačevalačkog kluba Špada najboljom sportašicom, dok je najbolji sportaš Edi Hadžić iz Kluba za daljinsko plivanje Poreč.

Kao najbolja trenerica nagrađena je Natalija Tvrtković iz Kluba ritmičko sportske gimnastike Poreč, a iz istog kluba dolazi i najperspektivnija sportašica za 2020. godinu Petra Belević. Konačno, nagradu za životno djelo uručena je Petru Orloviću.

Kako se navodi u obrazloženju, Orlović jerođen 1951. godine u Srednjoj Gori, općina Korenica, te se hrvanjem počeo baviti u Hrvačkom klubu “Gospić” 1966. godine. Kad se 1971. zaposlio u Poreču, u Plavoj laguni, postao je redovni član Hrvačkog kluba Poreč, u kojemu je od tada aktivan, dakle pedeset godina. U svojstvu natjecatelja postigao je niz zapaženih rezultata, od kojih su najznačajniji titula viceprvaka Jugoslavije, prvaka Hrvatske i osvajača Kupa Hrvatske, a bio je i član reprezentacije Hrvatske. Proglašavan je najboljim sportašem, trenerom i sportskim djelatnikom Poreča, a za zasluge u sportu primio je i Nagradu 30. April Grada Poreča te srebrnu plaketu nekadašnje SOFK-e Hrvatske. Pod njegovim vodstvom porečki hrvači osvojili su po četiri zlatne, sedam srebrnih te 12 brončanih medalja na seniorskim i juniorskim prvenstvima Jugoslavije, zatim devet zlatnih, 19 srebrnih i 16 brončanih medalja na seniorskim i juniorskim prvenstvima Hrvatske. Jedan je od zagovornika široke međunarodne suradnje s klubovima iz raznih zemalja Europe te je ostvario kontakt s najmanje 30 klubova, a i glavni je koordinator organizacije međunarodnog juniorskog turnira Trofej Jadrana, koji se u Poreču uspješno održava već dvadeset godina.

 

Svi su oni izglasani kao dobitnici temeljem nominacije koje vrši Povjerenstvo, koji čine predsjednik, dopredsjednik, članovi Izvršnog odbora te tajnica Sportske zajednice Grada Poreča i predstavnik medija koji prati sportska zbivanja i rezultate na području grada, sve na temelju postignutih rezultata i uspjeha ostvarenih na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a kandidature potvrđuje Izvršni odbor Sportske zajednice. O kandidatima je putem glasačkih listića glasao ocjenjivački sud koji su činili gradonačelnik Grada Poreča, zamjenik gradonačelnika, pročelnica gradskog upravnog odjela nadležnog za područje sporta, tajnica Sportske zajednice Grada Poreča, svi članovi Izvršnog odbora Sportske zajednice, predsjednik i članovi Nadzornog odbora Sportske zajednice i predstavnici Udruge kineziologa te elektronskih i pisanih medija s područja Poreča.

Put do nagrada

Ženski kuglački klub Istra osvojio je drugo mjesto u Prvoj HKL sezona 2019/20. i u Prvoj HKL nakon jesenske polusezone 2020/21. Ekipu čine kapetanica Marijana Liović, Nataša Ravnić, Katja Oplanić, Nikolina Pavlaković, Maja Nanić, Valentina Pavlaković, Martina Legović Matošević, Barbara Buretić, Sindy Jelenić te trenerica Ružica Močibob.

Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju Poreč prvi je u momčadskom Prvenstvu Hrvatske, a pobjedničku momčad čine Edi Hadžić, Jakov Igrec, Leon Vale i trener Milan Žužić.

Zoe Marie Baldo u prošloj je godini osvojila  prvo mjesto na završnoj rang-listi HMS za seniorke, zlatnu medalju na seniorskom Prvenstvu Hrvatske, šesto mjesto na juniorskom Mediteranskom prvenstvu u Tunisu te 50. na juniorskom Europskom prvenstvu u Poreču. Nastupila je na turnirima juniorskog Svjetskog kupa u Budimpešti, Alžiru, bugarskom Plovdivu i njemačkom Dormagenu.

Edi Hadžić osvojio je treće mjesto u apsolutnom ukupnom poretku te prvo u ukupnom poretku mlađih seniora u Kupu Hrvatske u daljinskom plivanju Cro cup, zatim dvije srebre medalje u seniorskoj i mlađeseniorskoj konkurenciji na Prvenstvu Hrvatske na 7,5 kilometra i brončanu medalju na mlađeseniorskom Prvenstvu Hrvatske na 5 kilometara u otvorenim vodama.

Najbolja trenerica Natalija Tvrtković, zajedno je s najperspektivnijom sportašicom Petrom Belević i Gresom Ramadani iz Kluba ritmičko sportske gimnastike Poreč, osvojila na Prvenstvu Hrvatske po jednu zlatnu, dvije srebrne i četiri brončane medalje.

Uručene su i nagrade perspektivnim mladim sportašima i sportašicama, a to su Andrea Bošnjak i Luka Vinkerlić iz Atletskog kluba Maximvs, Eva Leona Komšić iz Kickboxing kluba King, Lana Kadum, Alan Srdoč, Rian Dušan i Galen Oštir iz Karate kluba Finida, Nina Gašparini iz Ženskog kuglačkog kluba Istra, Alem Juskoski iz Mačevalačkog kluba Špada, Bernard Kodrnja iz Nogometnog kluba Jadran, Nika Fabijanić i Leon Vale iz Kluba za daljinsko plivanje Poreč te Filip Butković iz Sportsko-ribolovnog društva Zubatac.

Nagrade su sportašima uručili gradonačelnik Loris Peršurić i njegovi zamjenici Elio Štifanić i Ugo Musizza, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, dopredsjednik Sportske zajednice Grada Poreča Dalibor Jakovčić, te predsjednik Nadzornog odbora Kristijan Klarić.

Gradonačelnik Loris Peršurić čestitao je svim nagrađenima, ali i drugim porečkim sportašima, sportskim djelatnicima, udrugama i klubovima koji na najbolji način promoviraju svoj grad diljem Hrvatske i u inozemstvu te ga ispunjavaju ponosom. Svima je odao priznanje i radi dodatnih odricanja i teškoća kojima su bili izloženi zbog pandemije koronavirusa.

- Drago mi je da u vidu podrške sportašima rebalansom proračuna povećano je izdavanje za dodatnih više od milijun kuna te je sad na godišnjoj razini preko 8 milijuna kuna. Također, nastavljamo razvijati sportsku infrastrukturu - trenutno nogometni kampus, za koji očekujemo da će biti gotov do kraja ove godine, ali i izmjene Generalnog urbanističkog plana, racionalizaciju svih troškova i bolje uklapanje i drugih sportskih terena iznad dvorane Žatika te, za početak, bar još jedno novo igralište.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa