Turisti 'počistili' zalihe istarskog pršuta, sira i ulja
Da su u Istri imali više nego dobru sezonu, potvrdili su proizvođači ulja, sira, vina i pršuta. Primjerice, tvrtka Oio Vivo iz Vodnjana ostala je bez cjelokupnih zaliha svojeg ekstradjevičanskog ulja sa svjetskim nagradama za kvalitetu, piše Jutarnji. Prenosimo dio teksta u nastavku.
- Jako smo dobro radili i gotovi smo sa zalihama. Sve je odlično funkcioniralo - od prodaje u masliniku, gdje smo uredili novi prostor, do veleprodaje, restorana i web shopa. Svugdje je bila velika potražnja. Lani smo proizveli oko 22.000 litara, a od godine prije možda nam je ostalo 1000 litara. Sad više nemamo gotovo ništa i jedva čekamo novu berbu - govori Velimir Jurić iz tvrtke Oio Vivo, koja će imati dobar urod te očekuje barem 45.000 litara ulja i još bolju godinu, javlja Jutarnji.
Bez sira i pršuta nisu ostali poznati sirar Sandi Orbanić iz Žminja i pršutarna Buršić iz Vodnjana, ali samo zato što neprestano rade. Orbanića više muči kako se pripremiti za iduću godinu.
- Radili smo zaista odlično i to je za nas bilo neočekivano. Jednostavno nismo znali kako se pripremiti za sezonu. Na kraju je bilo odlično. Nismo ostali bez sira, ali samo zato što stalno proizvodimo. Odlična je bila i prodaja hotelima, trgovinama, restoranima i na kućnim pragu - ističe Orbanić, koji godišnje proizvede oko 120 tona proizvoda u sirani.
- Uvijek imamo svega jer stalno proizvodimo i kobasice, ombolo i pancetu, pa čak i pršut. Puno smo u epidemiji radili s domaćim tržištem i dosta prodajemo na kućnom pragu, a ove smo godine primijetili veću potražnju samih restorana - kaže Robert Lisjak, donosi Jutarnji.