KUD Dvigrad izvrstan na Vinkovačkim jesenima

0

Vinkovačke jeseni predstavljaju tradiciju stariju od 50 godina i tijekom godina postale su originalni popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture, mjesto njezina sakupljanja, što ne znači da su Jeseni bile niti da će biti kočnica suvremenoga razvoja. One su samo čuvarica i slikarica izvornoga načina života, pokazuju slike prošlosti i sadašnjosti, upućuju na neistražene pravce i mogućnosti u budućnosti.

Ovogodišnji predstavnici Istarske županije na 56. Vinkovačkim jesenima bili su članice i članovi KUD-a „Dvigrad“ iz Kanfanara koji su u Vinkovcima boravili 18. i 19. rujna. Kanfanarci su izvrsnim nastupom oduševili na prvom dijelu Državne smotre izvornog folklora koja je održana u subotu 18. rujna s početkom u 20 sati i to predstavljajući Istarsku županiju i Savez folklornih društava Istarske županije (SAFOD) u konkurenciji od 11 kulturno-umjetničkih društava. Nastupile su skupine iz Rokovaca-Andrijaševaca, Trogira, Župe Dubrovačke, Kanfanara, Čućerja, Zadra, Široke Kule, Strizivojne, Dugopolja, Novog Šehera i Jezera, a svi su se predstavili plesovima, nošnjama i napjevima svoga kraja. Kanfanarci su se predstavili mantinjadom na roženicama u izvedbi Zorana Živolića i Mladena Vitulića te plesovima istarskim balunom i starom polkom uz pratnju Mihaela Glavaša na mihu.

 

U nedjelju ujutro Kanfanarci su sudjelovali u Svečanom mimohodu sudionika i Reviji konjanika i konjskih zaprega prikazavši raskoš istarske tradicije. Šezdesetak folklornih skupina, među kojima tridesetak gostujućih, pedeset jahača i 25 zaprega ponosno kročeći pred oduševljenim gledateljima još su jednom prikazali tradicijsku baštinu kojom se malo tko može podičiti u takvom bogatstvu i raznolikosti kao što to može Hrvatska. Na poziv ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Kanfanarcima su se pridružili Josip Percan, predsjednik i Zoran Karlić, potpredsjednik SAFOD-a Istarske županije pružajući podršku organizatoru i Kanfanarcima, našim predstavnicima na Jesenima.

KUD „Dvigrad“ je prošle godine bio sudionik 55.Vinkovačkih jeseni koje su se održale virtualno zbog pandemije, a ove su godine članovi nastupajući uživo doživjeli prave čari Jeseni. Kanfanarci su se s pregršt emocija i pozitivnih utisaka vratili svom zavičaju, zadovoljni i sretni. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa