Poreč u Mariboru na konferenciji o klimi

0

Predstavnici Grada Poreča, sudjelovali su 15. rujna na svečanoj ceremoniji Europskog Sporazuma gradonačelnika 2021. u Mariboru, u organizaciji FEDARENE-a (Europsko udruženje regija i energetskih agencija za energiju i okoliš), timova Sporazuma gradonačelnika Europe, REGEA-e (Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske), te ENERGAP-a (Energetska agencija za Podravje) u sklopu međunarodne konferencije podrške lokalnim vlastima na njihovom putu ka klimatskoj neutralnosti, s fokusom na Hrvatsku i Sloveniju. Grad Poreč predstavili su zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić i Gordana Lalić, direktorica gradskog trgovačkog društva Parentium, a Poreč je bio jedni grad iz Istarske županije koji se predstavio na ovom događanju.

Sporazum Gradonačelnika najveća je i najuspješnija inicijativa Europske komisije koja aktivno uključuje jedinice lokalne i regionalne samouprave u borbu protiv klimatskih promjena. Inicijativa je pokrenuta u siječnju 2008. godine, s ciljem umrežavanja gradova i općina kako bi se olakšala međusobna razmjena znanja i iskustava o učinkovitom korištenju energije na lokalnoj razini.

U travnju 2021. Europski Sporazum gradonačelnika ušao je u novu fazu, službeno pokrećući svoju obnovljenu ambiciju pravednije i klimatski neutralne Europe. Gradovi, potpisnici Sporazuma, sada se obvezuju postići klimatsku neutralnost do 2050. godine, provodeći mjere prilagodbe klimatskim promjenama i ublažavajući energetsko siromaštvo kroz pravednu tranziciju. Također se obvezuju uključiti svoje građane, poduzetnike i lokalne dionike u tranziciju.

 

Konferencija u Mariboru imala je za cilj obilježiti ovu novu fazu Sporazuma gradonačelnika, ali i pružiti priliku gradovima sudionicima konferencije da iskažu svoju podršku novoj, obnovljenoj inicijativi Europske komisije, odnosno svoju odlučnost u djelovanju i povezivanju prema pravednijoj, klimatski neutralnoj Europi. Okrugli stol pružio je priliku gradovima da iznesu svoja mišljenja i stavove, rasprave o tome kako se umrežiti i djelovati s ostalim lokalnim zajednicama, te kako dobiti potrebnu podršku od članova FEDARENE-a i podupiratelja Vijeća Europe, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Agencije za energetiku Podravja, Slovenija (ENERGAP).

U svom izlaganju zamjenik Štifanić istaknuo je da je Grad Poreč predanim radom i kontinuiranom implementacijom čitavog niza projekata u području energetski i klimatski održivog razvoja uspio, unatoč činjenici da kontinuirano raste i ubrzano se razvija, ostvariti značajno smanjenje sveukupnih emisija CO2. „I ne samo to, već smo si izradom i usvajanjem strateških dokumenata, a u skladu s Europskom energetskom politikom, zacrtali nove, još ambicioznije ciljeve u godinama koje su pred nama“, zaključio je Štifanić.

Grad Poreč je još 2012. godine postao potpisnikom Sporazuma gradonačelnika, odnosno, kao jedan od prvih šest gradova u Hrvatskoj 2016. godine potpisnikom Novog integriranog Sporazuma Gradonačelnika za klimu i energiju. Kroz ove Sporazume, kao Grad obvezao se, smanjiti emisije CO2 na svom području za minimalno 20 posto u periodu do 2020. godine, odnosno sada već za 40 posto u periodu do 2030. godine, a kako ciljevi europske energetske politike iz godine u godinu rastu, 2050. godina, godina je u kojoj bi svi gradovi trebali postići klimatsku neutralnost. 

-Kao grad koji je izradio Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča i Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama za period do 2030. godine, te Grad koji trenutno, u provedbi ima 8 projekata u području energetski i klimatski održivog razvoja, čija ukupna vrijednost iznosi nešto više od 7,6 milijuna kuna, ova konferencija pružila nam je priliku iskazati svoju odlučnost i namjeru djelovanja u smjeru postizanja klimatske neutralnosti u periodu do 2050. godine, te isto tako priliku da s predstavnicima drugih gradova i energetskih agencija identificiramo klimatske izazove koji pred nama stoje. Zajedničkim djelovanjem oni se mogu pretočiti u projektne prijedloge putem kojih će se osigurati sredstva sufinanciranja kako nacionalnih, tako i Fondova Europske unije, a što će uvelike ubrzati postizanje zacrtanih ciljeva po pitanju smanjenja emisija CO2, energetsku tranziciju s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, odnosno, u konačnici, postizanje klimatske neutralnosti gradova, poručila je Gordana Lalić, direktorica Parentiuma.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa