Kamo s nezbrinutom djecom iz Istre? 'Potrebe sve više rastu'

0
Dom za djecu i mladež "Ivana Brlić Mažuranić" koji prihvaća djecu od 3 do 18 godina (foto: Goran Kovačić/Večernji list)
Dom za djecu i mladež "Ivana Brlić Mažuranić" koji prihvaća djecu od 3 do 18 godina (foto: Goran Kovačić/Večernji list)

Vesna Grubišić Juhas ravnateljica Doma za starije Alfredo Štiglić, Pula izjavila je za Jutarnji da trenutačno na red čeka čak 2600 osoba, a dom može primiti 171 korisnika.

"Po mojoj procjeni 400 je onih kojima je smještaj nužno potreban odmah, odnosno osoba koje su u ugrozi. A mi primamo u prosjeku 35 osoba godišnje. Cijena se kreće od tri do pet tisuća kuna.", kazala je Grubišić Juhas u članku u Jutarnjem listu koji se bavi stanjem u domovima za starije i djecu u Hrvatskoj.

U Domu za djecu Ivana Brlić Mažuranić koji djeluje u Lovranu i na Potoku u Rijeci, svi kapaciteti su popunjeni, a na listi čekanja još od 5. veljače je ukupno 123 djece.

 

- Transformacija sustava je urodila time da se dom u Novom Vinodolskom zatvorio, a dom u Selcu je postao Centar za pružanje usluga u zajednici pa tamo više nema smještaja djece. Od tri doma u Primorsko-goranskoj županiji ostao je samo jedan, kojemu gravitira i Istra, a potrebe sve više rastu, jer imamo sve više slučajeva neadekvatne obiteljske skrbi, nasilja u obitelji... S druge strane, kronični je nedostatak udomiteljskih obitelji. Po Zakonu, djeca u domovima ne bi smjela boraviti duže od šest mjeseci, no u praksi se događa da se neki slučajevi riješe u tom roku, ali da se neki ne rješavaju godinama - kaže ravnateljica Suzana Mravinac, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa