Turističko-informativni centar sv. lovreč

Pred kraj sezone dočekali jubilarnog 1000. posjetitelja!

0

Sveti Lovreč, po pitanju kulturne baštine, ima sve: predivnu tisućljetnu baziliku sv. Martina, crkvice, kapelice, srednjovjekovne zidine, kamene materijalne ostatke kao svjedoke svoga vremena... no, nije bilo nikog tko bi posjetiteljima mogao nešto više reći o svemu ovome, pokazati, približiti. Barem ne do početka mjeseca srpnja ove godine, kada su zajedničkim snagama Općina Sveti Lovreč i Turistička zajednica središnje Istre, kojoj prvospomenuti pripadaju, inicirale otvaranje Turističko-informativnog centra (TIC). A gdje bolje smjestiti informativni centar nego u sam centar starogradske jezgre Svetog Lovreča, i to u prizemlje galerije „Placa”? 

Bio je to projekt koji je, prema mišljenju građana, nasušno bio potreban. Štoviše, Općina Sveti Lovreč već je dugi niz godina u vrhu po noćenjima i smještajnim kapacitetima na cijelom području TZ središnje Istre, što znači da je ovom srednjovjekovnom biseru ponad Poreča itekako dobro došao ovakav jedan ured.

 

A da je otvaranje TIC-a bio pun pogodak pokazalo se već u startu, jer je inicijativu pohvalilo i podržalo lokalno stanovništvo, a česti gosti lovrečke općine napokon su dobili mjesto gdje mogu dobiti sve potrebne informacije, pogledati promotivne letke i videe, čuti sugestije što u Istri posjetiti i gdje jesti, ali i sami kušati neke proizvode lokalnih OPG-ova, tj. maslinovo ulje, vino, rakiju i suhomesnate proizvode.

No, bilo je tu još dobrobiti: zbog činjenice da se TIC nalazi u prizemlju galerije „Placa”, mnogi su prolaznici i namjernici i slučajnici bili upućeni na prvi i drugi kat galerije, gdje su kroz ljeto održane tri izložbe – kompilacijska foto-izložba „Boje Lovreča” (reprezentativni radovi s tematikom Svetog Lovreča lokalnog Kluba amaterske fotografije), zatim još jedna u „izvedbi” iste foto-udruge, s nazivom „Veselo”, što je u biti bio fotografski natječaj, te umjetnička izložba „Zvuci zemlje” udruge Art studio Pula, kojoj je inspiracija bio festival orgulja „Organum Histriae”.

Kao veliko iznenađenje posjetiteljima bila je činjenica da se u uredu nalaze ključevi bazilike sv. Martina i pripadajućeg mu crkvenog tornja te su tako imali prilike ući u lovrečku bogomolju i uživati u najistančanijoj srednjovjekovnoj sakralnoj umjetnosti Istre umjesto da se, prečesto u prijašnjim slučajevima, dive izvana. 

Iako otvoren tek dva mjeseca, TIC je imao čast ugostiti posjetitelje iz većine europskih zemalja, ali također i iz Indije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. A kao šlag na torti, pred sam kraj sezone, u TIC su stigli i tisućiti posjetitelji! I to iz upravo iz „zemlje preko bare”, SAD-a. Obitelj Peña-Džamonja zadnjih je 3 tjedna u obilasku rodbine razasute po državama Balkana; tako su došli i u Istru, te, po preporuci, navratili u Sveti Lovreč. Kako bi slavljenički obilježili jubilej, djelatnici TIC-a su Aliciji, Mateji, Clari i Tayloru poklonili nekoliko boca „tekućeg bogatstva” kojim se Općina Sveti Lovreč može ponositi – maslinovo ulje, vino i rakija. Upitani kako im se sviđa Sveti Lovreč, rekli su da su iznenađeni koncentracijom važne kulturne baštine na tako malom prostoru, te da osjećaju dobre vibre. „No, ovdje, kao i u cijeloj Istri pogotovo se ističu dobroćudnost ljudi, kao i  osjećaj za umjetničko nadahnuće”, rekla nam je Alicia Peña-Džamonja. 

Turističko-informativni centar u Svetom Lovreču je, dakle, u malo više od dva mjeseca od otvaranja dočekao već 1000-og posjetitelja. A kakve pohvale i recenzije dobiva uz to, svakako je podstrek da se ta lijepa priča nastavi i iduće sezone.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA