metoda Rudolfa Steinera

Kanfanarac proizvodi biodinamičko vino: 'Ne želim nikakve otrove'

0
Kćeri Lucija i Anika zaslužne za naziv Lunika – u društvu oca Danijela i majke Tamare (foto: Hello Istria)
Kćeri Lucija i Anika zaslužne za naziv Lunika – u društvu oca Danijela i majke Tamare (foto: Hello Istria)

Naime, ako se zaputite već idući tjedan na štriku Kanfanar- Rovinj, neka vas ne iznenadi berba grožđa. Posebno prije mosta nad cestom koja vodi prema Limskom kanalu i dalje Svetom Lovreču kraj sela Brajkovići. Tu ćete, vozeći se ili šetajući ovom stazom, naići na veliki vinograd obitelji Bastijančić koja se jedina profesionalno bavi vinom na području Kanfanara, piše Hello Istria iz koje prenosimo dio članka.

Njihovo je ime već poprilično zvučno u vinarskom svijetu, iako su se u ove vode “bacili” tek prije 15-tak godina pa se može naći u najskupljim i najfinijim restoranima Hrvatske s Michelinovim zvjezdicama. Lunika vam je možda već poznata. Možda ste ju već pili na nekoj Vinistri ili negdje drugdje. A možda niste znali da su oni pravi i skoro pa jedini čuvatelji vinogradarske i vinarske tradicije ovog kraja. Barem kada govorimo o profesionalnom vinarstvu. U ovom kraju gotovo su svi odustali od brajdi, no možda ih ova priča potakne da se vrate tradiciji.

Vinograd od 3,5 hektara na položaju Krčine je samo 200 metara udaljen od obiteljske kuće i male vinarije koja širi kapacitete i uskoro otvara novi podrum i kantinu u svom dvorištu. Koji je ni više, ni manje nego posvećen baš pruzi koja prolazi pored njihova imanja i koja u obližnjim Sošićima ima i stanicu. Na zidu konobe vidim štancijon u Kanfanaru, sve etikete vina imaju poveznicu na prugu i putovanje. Pa onda je najbolje krenuti na taj put uz stručno vodstvo samog vinara Danijela Bastijančića koji je zaokupljen filozofijom biodinamike i ekologije te ju želi prenijeti na svoju vinsku kapljicu. Prvo nam objašnjava da je krenuo težim putem, ali da mu nije žao ni trenutka, piše Hello Istria.

Proizvodi eko vina uz primjenu biodinamike Rudolfa Steinera, posebno kada je u pitanju obrada tla. A kada to kažete nekome tko se bavi vinarstvom, a posebno vinogradarstvom, znate koja su to odricanja u vinogradu.

 

– Sva naša vina su u kategoriji vini veri ili organico. Sigurno da je to teži put jer ovisite o prirodi i vremenu. Ima godina kada je sve savršeno, a ima godina kada se zaista morate pomučiti. No, ja želim piti vino za koje znam što je u njemu jer od tuda kreće i zdravlje. Bitno je kako ćete tretirati tlo gdje raste loza, lozu, a kasnije i vino u podrumu. No, sve više se svijet okreće baš ovakvoj proizvodnji i smanjuje  broj sredstava koji se koriste u vinogradu. Cijeli sustav otrova koji se unose u tlo i na biljku, unosimo u sebe. Moram toga biti svjesni. A to su uzročnici bolesti. Zato biodinamiku primjenjujemo na zemlji, a ekologiju na lišću, govori nam Danijel koji ne želi nikakve otrove u svom vinu. A vino smatra najzdravijim pićem.

Veli nam da je jednostavno to njegova životna filozofija i da stoga nema megalomanske projekte ni planove. Želi još nešto malo povećati proizvodnju, koja se trenutno kreće od 13 do 16 tisuća boteljki, i to je to. Cilj mi je 20 do 25 tisuća boca. I cijelu svoju dušu i tijelo posvetiti nadogradnji vina. A već na ulazu u vinariju oborio nas je broj etiketa. Znamo za Danijelovog Makiništu, ali tu je i cijeli niz drugih zanimljivih vina koja nastaju pod palicom kanfanarskog vinara. Dio je orange vinske zajednice. Dakle, sva su vina macerirana, ali nisu teška čiji će vas tanini odbiti.  Danijel kaže da im se treba puno posvetiti, ali ih i puno isprobavati da biste dobili odličan rezultat., piše Hello Istria.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR / KUHARICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR / SOBARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA