Planinari pulske Gojzerice popeli se na vrh Hrvatske

0
Članovi PU Gojzerica
Članovi PU Gojzerica

Članovi Planinarske udruge Gojzerica iz Pule 11. rujna popeli su se na Sinjal, najviši vrh Dinare, ujedno i najviši vrh Hrvatske.

Krenuli su dan ranije prema Dalmatinskoj zagori do mjesta Zelovo, a zatim su skrenuli za Planinarski dom Orlove stine.

Planinari su bili podijeljeni u dvije grupe; jedna je krenula na vrh Bat na Svilaji, a drugi su se uputili prema mjestu Glavaš, od kuda je započela avantra hodanja prema vrhu Sinjal. Dinara, u užem smislu je planina istočno od Knina, a sjeverno od Peručkog jezera s vrhom Sinjal (1831 m) koji je najviši vrh u Hrvatskoj. Pruža se u dužini 20 i širini 10 km između planina Vilice i Troglava.

Tridesetak planinara krenulo je na stazu. Sudionicima planinarenja je taj uspon baš bio poseban, jer stajati na najvišoj točki Hrvatske bio je poseban osjećaj. Zbog vrućine i težine staze, polako se grupa rasipala te su neki i odustali od uspona. Trebalo je izbjeći noć na planini. Tako da je 17 planinara stiglo na sam vrh. Bili su izuzetno sretni i zadovoljni, jer ono što su doživjeli gore teško se riječima može opisati.

 

U samom podnožju na povratku s vrha Dinare prošli su pored utvrde, jedne od jedanaest utvrda kninskog područja. Izgrađena je radi obrane od Osmanlijskih napada, a davno je bila u posjedu velikaške obitelji Nelipića.

Druga grupa je laganijim tempom krenula ka vrhu Bat na Svilaji (1508 m), dijelom kroz šumu dok nisu izašli na samu golet. Pogled sa Svilaje je čaroban jer je otvoren na sve njene strane.

PU Gojzerica krenuli su u nedjelju ujutro za Vrliku i poznatu Česmu, a zatim se spustili do brane Peruća.

Svi su bili u iščekivanju vidjeti famozni izvor rijeke Cetine (neki ga čak zovu i oko), koje je zaista predivno.

Putovanje Gojzerica nastavljeno je s druge strane Peručkog jezera. Razgledali su manastir Dragović, prošli kroz mjesto Dabar uz istoimenu rijeku, te putovanje nastavili prema Grabu i posjetili mlinove na samoj rijeci Grab. Nakon nezaboravnog ručka na Gazu na rijeci Rudi, posjetili su Alkarske dvore te puni dojmova s putovanja nastavili dalje prema Istri.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RECEPCIONAR / RECEPCIONARKA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR U DOMU ZA STARIJE

Do: 13.09.2021.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČISTAČ/ICA

Do: 01.10.2021.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA