Akcija Ladonje: 3.550 građana izmjerilo tlak i razinu šećera u krvi

0
Vera Mihajlović i Tatjana Galić
Vera Mihajlović i Tatjana Galić

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenog, a datum je odabran prema datumu rođenja Frederick Bantinga koji je zajedno s Charlesom Bestom 1921. godine u Kanadi otkrio inzulin.Tema ovogdišnje kampanje za obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti u razdoblju od 2009. do 2013. godine je edukacija i prevencija. Statistički podaci ukazju da je danas više od 240 milijuna oboljelih od šećerne bolesti s velikom tendencijom rasta, a samo u Hrvatskoj registrirano je 300 tisuća oboljelih. Na tragu te činjenice Ladonja je dala svoju potporu u prevenciji i ranom otkrivanju poremećaja kako razini šećera u krvi tako i visini tlaka. Naime, od 1. listopada Ladonja provodi akciju kontrole šećera i tlaka svake subote na više od 10 raznih lokacija u Istri, te na Kvarneru i Liburniji. U akciju su uključene 22 medicinske sestre. Do sada je mjerenju pristupilo 3.550 građana u Rijeci, Umagu, Buzetu, Pazinu Višnjanu, Puli, Vodnjanu, Marčani, Rovinju, Labinu, Balama, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Tatjana Galić, govoreći o akciji koju je Ladonja organizirala.

Akcija će trajati do kraja studenog i Ladonja će je zbog velikog odaziva građana nastojati organizirati i u drugim mjestima u Istri te na Kvarneru i Liburniji, najavila je Vera Mihajlović jedna od medicinskih sestara koja mjerenje provodi.

Edukacija i prevencija je danas neophodna na svim razinama života, a Ladonja je odlučna i spremna dati svoju potporu građanima. Akciju koju smo organizirali zbog velikog odaziva naših sugrađana smatramo već do sada izuzetno uspješnom, kazala je Galić.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa