Labin prvi u Hrvatskoj uvodi dualni model stipendiranja

0

Već u nekoliko navrata najavljivan i dugo pripreman novi dualni model stipendiranja, koji je na inicijativu Gospodarskog vijeća Grada Labina osmislio i pripremio Grad Labin u suradnji s lokalnim poduzetnicima i obrtnicima, od ove će godine biti dostupan potencijalnim stipendistima, srednjoškolcima i studentima s prebivalištem na području grada Labina. Dualni model stipendiranja po prvi puta dijeli deficitarna zanimanja na ona koja su tražena u lokalnom gospodarstvu i ona za kojima potrebu ima lokalni javni sektor.

Cilj uvođenja novog modela stipendiranja je omogućiti da financijske poticaje za školovanje dobiju upravo oni srednjoškolci i studenti koji se obrazuju za zanimanja koja su najtraženija na lokalnom tržištu rada, kako bi se čim više usmjerili u programe koji im jamče zapošljavanje i ostanak u svom gradu.

„Ovaj je  model nastajao prvenstveno kao demografska mjera, koja omogućava da se čim veći broj mladih po završetku školovanja vrati u Labin i ovdje započne svoju profesionalnu karijeru te osigura stabilne temelje za dugoročni ostanak i zasnivanje obitelji. Uz to, gospodarstvo i javni sektor Labina dobiti će upravo onaj kadar koji im je najpotrebniji, i to s naglaskom na domaćim mladim ljudima.“ – ističe gradonačelnik Valter Glavičić.

Grad Labin je 14. rujna objavio Javni poziv poduzetnicima za uključivanje u dualni model stipendiranja. Poduzetnici i obrtnici tako će moći stipendirati učenike i studente koji najviše odgovaraju profilu njihovih tvrtki, odnosno ciljano ona zvanja koja će im u skoroj budućnosti biti najpotrebnija. Grad Labin sudjeluje u stipendiranju kao partner te poduzetnicima i obrtnicima pokriva do 50% ukupnog iznosa stipendija, za najviše 4 učenika i studenta po akademskoj godini.

Na ovaj se način, po prvi puta, ciljano stipendiraju mlade osobe iz Labina koje se školuju za deficitarna zanimanja u gospodarstvu Labinštine, te će, uz mogućnost obavljanja stručne prakse, imati i priliku svoj prvi radni odnos zasnovati upravo na području Labinštine - i to u tvrtkama koje su ih stipendirale i pratile kroz završne godine njihovog obrazovanja. Uz to, odlična vijest za stipendiste i roditelje je ta da se minimalni mjesečni iznos stipendije udvostručuje, te on po ovom modelu iznosi 1.500 kn mjesečno za studente i 1.100 kn mjesečno za srednjoškolce.

U prvoj godini novog modela stipendiranja, Grad Labin kroz javni poziv sufinancira ukupno 10 stipendija izravno poduzetnicima, te još 5 stipendija namijenjenih onima koji se školuju za obrtnička zvanja, kroz partnerstvo s lokalnim Udruženjem obrtnika. Bitno je napomenuti da se za ove nove i uvećane stipendije mogu natjecati i postojeći stipendisti Grada Labina, ukoliko tvrtke ili obrti koji kroz Javni poziv dobiju sufinanciranje iskažu interes za stipendiranje njihovog programa školovanja.

Javni poziv za poduzetnike i obrtnike otvoren je do 2. studenoga ili do iskorištenja sredstava, a više informacija zainteresirani gospodarstvenici mogu pronaći na ovom linku ili se o natječaju informirati u Upravnom odjelu za gospodarstvo i EU fondove Grada Labina, na e-mail patricija.terkovic@labin.hr ili broj telefona 052/ 866-817.

Natječaj za stipendiranje učenika i studenata pri programima od osobitog javnog interesa za Grad Labin, odnosno onih koji se školuju za deficitarna zanimanja u javnom sektoru, bit će objavljen u ponedjeljak 20. rujna, a putem njega Grad Labin stipendirat će dodatnih 25 učenika i studenata. Stipendisti koji su po prethodnim natječajima ostvarili pravo na gradsku stipendiju, te s Gradom Labinom imaju potpisan ugovor, imaju na izbor zadržati svoju postojeću stipendiju ili se natjecati za onu po novom modelu, ukoliko se njihov program nađe na popisu deficitarnih zanimanja, koji se također objavljuje uz novi Natječaj.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa