umag

Manji urod industrijske rajčice: 'Sve oko cijene je problem'

0
Dario Makovac (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Dario Makovac (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Završava berba industrijske rajčice kojom je u Istri zasađeno stotinjak hektara. Sezona nije baš dobra, vegetacija je kasnila, a s njom 15-ak dana i berba. Urod je zbog vremenskih neprilika manji, ali je kvaliteta rajčice dobra, a otkup redovit i siguran. No, uzgajivači smatraju kako bi koja lipa više za kilogram isporučene rajčice umaškoj tvornici ipak dobro došla, javlja HRT. Prenosimo dio članka.

Dario Makovac zasadio je industrijsku rajčicu na 9 hektara... - Ipak temperatura 40 nije baš pogodna tako da je sazrijevanje bilo skoro istovremeno kod svih sorti. Tako da ne možemo pobrati sve u optimalnom roku. Kvaliteta za sada je OK, međutim gubici koji su se stvorili usljed vremenskih neprilika su sigurno u rasponu 30 do 40 posto, kaže Dario.

 

U rekordnim se godinama preradilo i oko 12 tisuća tona rajčice. No, mnogi su proizvođači smanjili površine pod rajčicom zbog nesigurne proizvodnje, sve izraženijih klimatskih promjena te otkupnih cijena koje bi, smatraju, mogle biti bolje. Cijena se kreće od 70 do 80 lipa, ovisno o kvaliteti. Prošlih godina znala je biti i 90 lipa, javlja HRT.

- Sve oko cijene je problem. A najveći je problem komunikacija s Podravkom koja je zamrla. Oni su vjerojatno lani iskoristli koronu, ali i dalje nema susreta, dogovora. Nitko baš ništa ne zna. Sve je na nivou - jedan drugog pitamo što je tko čuo. To nije komunikacija koja bi morala biti da bi se sezona spremila i da bi se išlo dalje, kaže Stjepan Majković, uzgajivač iz Umaga. U Podravci, pak, kažu da je sve transparentno i da se sve radi u dogovoru s kooperantima, javio je HRT gdje pogledajte video.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa