Prosvjed protiv ekološke bombe nasuprot Brijuna

Fažanci načelniku Koraću dovezli kamione pune smeća

0
Dio prosvjednika u Fažani
Dio prosvjednika u Fažani

Već mjesecima traju politička prepucavanja i zgražanje javnosti zbog smeća koje zatrpava središta turističkih bisera južne Istre. Nitko od odgovornih o tome ne vodi računa. Sportska igrališta umjesto da ih koriste djeca i turisti, postala su nelegalna odlagališta otpada. Plaže su prljave, a Fažana, malo ribarsko mjesto nasuprot luksuznih Brijuna, ove je godine jedina dobila upozorenje nadležnih službi kako plaža nije za kupanje jer je zagađena i pretvorena u divlje smetlište; deponije koje lokalni Komunalac uopće ne kontrolira.

Upravo zato, skupina od 20-ak građana Fažane jutros je organizirala prosvjed ispred zgrade Općine. Načelniku Radomiru Koraću dovezli su dva kamiona puna smeća koje su sami prikupili na ulicama mjesta, umjesto općinskog Komunalca, zahtjevajući da se Načelnik očituje gdje oni sami, o svom trošku, mogu to smeće zbrinuti. Situacija u Fažani, kažu, postala je neizdrživa.  

"Svake godine Općina prikazuje da troši preko 10 milijuna kuna na odvoz smeća i uređenja plaža? Gdje se troše ti novci? Zahtjevamo već tjednima da nam se objasni gdje se troše ti novci i kome se to plaća? Načelnik nas, nažalost, ignorira. Zato smo bili prisiljeni sami nešto učiniti", kaže Lidija Udovički iz građanske inicijative Novi vjetrovi Fažane i nastavlja:  

"Kako smo stigli do ove katastrofalne situacije, do ekocida i fažanskog Kaštijuna? Općina Fažana nema strategiju upravljanja otpadom, srednjoročne programe i godišnje provedbene planove upravljanja otpadom, a iz proračuna se na netransparentan način svake godine rashoduju milijunski iznosi za upravljanje otpadom, za čistoću, održavanje plaža te zaštitu životne sredine. Nema mapiranja ilegalnih odlagališta na teritoriju Općine, mnoga od njih su sakrivena i zarasla u šumama, nema plana sanacije ovih ilegalnih deponija i odlagališta. Mi nailazimo na njih u našim šetnjama plažama, oranicama, pašnjacima i šumama na području Fažane. Ako je i zaraslo u šumi, nije nestalo. Gdje će se taj otpad odnositi, razvrstavati i trajno odlagati? Gdje naši sumještani, koji sada dobrovoljno skupljaju nepropisno odloženi komunalni, krupni, zeleni i reciklažni otpad mogu isti odnijeti, razvrstati i propisno odložiti?

 

Postojeći način na koji se lokalna samouprava nosi s rastućim ekološkim problemima na teritoriju Općine je nedopustiv, pritom udaljavaju medije sa sjednica Općinskog vijeća i ne dozvoljavaju prijenos sjednica na kojima oporbeni vijećnici i zabrinuti građani žele postaviti ova i druga goruća pitanja te dobiti transparentne i propisno obrazložene odgovore na koje imaju pravo, dok su se načelnik i pročelnik izbjegli pojaviti na prvoj radnoj sjednici Općinskog vijeća u ovome sazivu!

Ekološku akciju “Neka naša Fažana blista” organiziramo usred rastuće zabrinutosti i bespomoćnosti građana u rastućem ekocidu kojem svjedočimo na teritoriju Općine Fažana. Fažana se guši u otpadu na ilegalnim deponijima, koji se šire kao gljive, a zabrinutost građana je dodatno narasla uslijed niza požara (sedam požara po informaciji Vatrogasne zajednice koju vam prilažemo), koji su izbili ovog ljeta u predjelu jedne od većih ilegalnih deponija na teritoriju naše Općine. Oko nedovršenog, neuređenog, neograđenog, neodržavanog i ne-nadgledanog od strane Komunalca Fažana d.o.o. i općinskih komunalnih redara, budućeg reciklažnog dvorišta Općine Fažane na Galižanskoj cesti, gdje se također širi ogroman ilegalni deponij. 

Vjetar nosi s neuređenog i neograđenog “reciklažnog dvorišta” I ilegalnog deponija otpad naokolo te se širi nepodnošljiv smrad za građane i turiste koji borave u obližnjim kućama, kao i prolaznike, a požari koji izbijaju prijete da ovaj ekocid postane – tragedija", istaknuo je Sandi Lanča

U cilju skretanja pažnje na rastući fažanski ekocid i požare koji izbijaju udruga Duh stare Fažane i nezavisna lista građana Novi vjetrovi Fažane, s grupom mještana organizirali su ekološku akciju “Neka naša Fažana blista – počistimo ispred svoga Praga”, koja se održala u subotu, 11. rujna 2021. gdje su volonteri donijeli dotad prikupljeni otpad te uputiti jasno pitanje - gdje s prikupljenim otpadom, i pozvali odgovorne osobe - načelnika Općine i direktora Komunalca da se žurno očituju na sve poslane zahtjeve za informacije i očitovanja, te objasne javnosti u kojem roku će sanirati ilegalne deponije i ostale probleme u vezi upravljanja otpadom na teritoriju naše Općine. 

'Uputit ćemo javni apel medijima te nadležnim inspekcijskim organima  za pomoć!'

"Već više od godinu dana Udruga Duh stare Fažane skreće pažnju dopisima, peticijama i prijavama Općini Fažana (načelnik Radomir Korać) i Komunalcu Fažana d.o.o (direktor Danijel Ferić) o gorućem problemu upravljanja otpadom koji je u protekle 4 godine njihova upravljanja Fažanom toliko narastao da je poprimo oblike ekološke katastrofe. Samo ovog ljeta smo imali 7 požara na području ilegalne deponije na Galižanskoj cesti, koja se širi oko neuređenog i neobezbeđenog reciklažnog dvorišta, deponija koja je dobila nadimak “Fažanski Kaštijun”.

Mještani Fažane i turisti se guše u otpadu, otpad se ne čisti ni s rive i plaža, a ilegalni deponiji rastu. Osim otpada koji se nalazi posvuda jer nema uređenih odlagališta gdje bi građani i ugostitelji mogli nositi svoje smeće, podzemni kontejneri su malobrojni i dostupni samo žiteljima koji imaju ključ za otvaranje kontejnera (ne turistima i ugostiteljima), nema ni dovoljno kanti za smeće uz rivu i uz plaže ni uz glavnu ceste te turisti, posetitelji i kupači bacaju naokolo smeće i plastiku", dodaje Udovički, te nastavlja:  

"Na plažama nema komunalne opreme, poput pepeljara s pijeskom te su se plaže same pretvorile u velike pepeljare. Riva, lukobran, trgovi i druge javne površine uključujući i centar stare jezgre Fažane koja je zaštićena kulturna baština, se ne čiste danju, samo noću, površno i parcijalno - jer Komunalac Fažana d.o.o. ima jako malo zaposlenih, vrlo loše plaćenih, nije se nabavljala mehanizacija za čišćenje sve ove godine, a sve to usprkos velikom proračunu Općine i samog Komunalca, kao i višemilijunskim stavkama koje se u izvješću o izvršenju proračuna pojavljuju kao navodno potrošene za upravljanje otpadom, zaštitu životne sredine, uređenje  plaža i zelenih površina… 

Pitamo se na što su se točno potrošili ti iznosi. Nemoguće je to zaključiti jer je izvještaj o radu Komunalca, kao i onaj o izvršenju proračuna Općinskom vijeću dostavljen nepotpun, bez prateće detaljne dokumentacije, a Vijeće ga usvaja iz godinu u godinu većinskim glasom naravno - vladajuće stranke. Osim spomenutih mnogobrojnih požarnih incidenata, prisjetimo se da smo ovo ljeto također imali i izljev kanalizacije u more, zbog čega su se usred sezone središnje plaže u Fažani morale zatvoriti za kupače. Komunalni redari ne vrše nadzor i ne kažnjavaju, ne reagiraju ni po prijavama s fotograijama koje im šalju građani.

Danijel Ferić, direktor Komunalca Fažana d.o.o, odgovoran za reciklažno dvorište te upravljanje otpadom i čistoćom na teritoriju Općine Fažana, rijetko se pojavljuje u Fažani, iako prima veliku plaću i također naknadu po ugovoru o djelu koji je potpisao s Općinom Fažana.

Uglavnom je zauzet u Puli, gdje kao vijećnik SDP-a u gradskom vijeću Pule prosvjeduje protiv ekološkog problema Kaštijuna u Puli, daje svakodnevne izjave medijima o problemu Pule, dok se njegovom odgovornošću “fažanski Kaštijun” širi i izbijaju požari. 

Općina Fažana i  Komunalac Fažana d.o.o. se  „loptaju“ i ne daju odgovore građanima ni predstavnicima civilnog društva, ni vijećnicima oporbe na zahtjeve da se očituju i daju odgovor - gdje su svi milijuni utrošeni na zaštitu životne sredine, reciklažno dvorište, upravljanje otpadom, održavanje čistoće, pitaju javno iz građanske inicijative", rekla je Udovičić.  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa