Obilježen Dan grada Buja

Evo što je sve u proteklih godinu dana učinjeno u Bujama

0
Gradonačelnik Vižintin i predsjednik Vijeća Gergorić s laureatima
Gradonačelnik Vižintin i predsjednik Vijeća Gergorić s laureatima

„Protekla je godina bila izrazito zahtjevna, izazovna i teška zbog Covida koji je stvorio značajne zdravstvene, ekonomske i socijalne probleme na svim razinama društva. Epidemiološke mjere su obilježile čitavo prošlogodišnje razdoblje i vjerujem da smo svi pomalo umorni od tih mjera i da bi svi htjeli da se one što prije ukinu. Bude li se velika većina odraslog stanovništva cijepila to ćemo vjerojatno i doživjeti”, istaknuo je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin na svečanoj sjednici Vijeća Buja održanoj 8. rujna povodom Dana grada Buja.

„Nakon najave iz Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno ravnateljstva policije, da se razmatra mogućnost ukidanja policijske postaje u Bujama, obratili smo se ministru Davoru Božinoviću i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini pismenim putem u listopadu prošle godine kako bi izrazili naše protivljenje takvoj odluci. Pozdravljamo svaku inicijativu organizacijskih i funkcionalnih promjena unutar policije koje će u konačnici rezultirati boljim radom policije, optimizacijom korištenja raspoloživih resursa i troškova policijskog sustava, međutim držimo da bi ukidanje postaje u Bujama bilo kontraproduktivno kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj ali i lokalnoj razini“, istaknuo je Vižintin te dodao: „Vjerujem de će ministar Božinović i glavni ravnatelj Milina uzeti u obzir naše stavove i argumente, te da će se status policijske postaje u Bujama zadržati i u novom preustroju“.

Potpisan ugovor o obnovi mosta

Podsjetio je da su, nakon aktualizacije problematike izrazito lošeg stanja mosta na graničnom prijelazu Kaštel, njegove djelomične sanacije asfaltiranjem, te odluke vlade iz rujna 2018. o nužno potrebnom rješenju za rekonstrukcijom mosta, u travnju ove godine ministar prometa Oleg Butković i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovac potpisali ugovor o gradnji novog mosta.

Dovršena je sanacija cestovnog kraka županijske ceste od zgrade HEP-a prema naselju Kremenje, ukupna duljina saniranog cestovnog kraka  je 2,5 km.

Dovršena je i izgradnja rotora na križanju u Kremenju. Projekt je izveden od strane Županijske uprave za ceste i sufinanciran u 30-postotnom iznosu iz proračuna Grada Buja. 

Projekt pročistača i kanalizacije od 175 milijuna

Nastavljeno je s izradom studijske dokumentacije za sufinanciranje iz EU fondova s ciljem poboljšanja vodno - komunalne infrastrukture aglomeracije Buje i šireg područja Grada Buja. Rezultati studije su predstavljeni Gradskom vijeću u ožujku ove godine. Ukupni predviđeni trošak investicije za izgradnju kanalizacijske mreže, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbne mreže je 175.000.000 kn.

U sklopu projekta je predviđena zasebna izgradnja kanalizacijskog sustava za područje Kaštel-Kaldanija-Plovanija, a čiju izgradnju očekuju do kraja 2024. godine. Vrijednost ukupne investicije je 75 milijuna kuna.

Dogradnja i proširenje kanalizacijskog sustava i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Bujama, spajanjem naselja Gamboci, Triban i Bibali te izgradnja kanalizacijskog sustava u Momjanu se prema dinamičkom planu studije očekuje do kraja 2028. godine, a vrijednost ukupne investicije je 100.000 kn.

Za sustav pročišćavanja otpadnih voda u Marušićima postoji važeća građevinska dozvola, vrijednost projekta je oko 7,5 milijuna kuna i u narednom mandatnom periodu će se projekt kandidirati na fondovima za ruralni razvoj kao i na fondu za oporavak i otpornost. 

Modernizacija javne rasvjete

„Projektom modernizacije javne rasvjete na području grada zamijenjeno je ukupno 1580 rasvjetnih tijela s LED rasvjetnim tijelima i time smo postigli ukupnu uštedu od 66%. Ostaje za zamijeniti rasvjetu u starogradskoj jezgri, koja je planirana za narednu 2022. godinu. Uvjereni smo da će ukupna ušteda, nakon zamijene stare rasvjete u starogradskoj jezgri, biti oko 70% koliko je i prvotnim elektrotehničkim projektom bilo predviđeno.”, istaknuo je Vižintin te dodao:

„U ovom mandatnom razdoblju pokrenuli smo aktivnosti s ciljem da se našim sugrađanima omogući rješavanje stambenog pitanja. Zato smo započeli s pripremom odluka, koje će omogućiti ostvarivanje zacrtanog nam cilja. Odlučili smo politiku poticajne stanogradnje implementirati s 3 modela koja će se uskoro formalizirati te moći praktično sprovesti. Prvi model reguliran je Odlukom gradskog vijeća o uključenju Grada u program poticane stanogradnje koji će se provoditi u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama.”

„Prodaja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH koja je započeta javnim natječajem u listopadu prošle godine privedena je kraju. Od ukupno 3,5 hektara izložene površine na natječaju, županijsko državno odvjetništvo dalo je mišljenje o pravnoj valjanosti za 6 ugovora ukupne površine od 2,0 ha. Natječaj za zakup koji je bio raspisan u studenom prošle  godine, a na kojem je izloženo 220 hektara je također u završnoj fazi. Ovim je natječajem povjerenstvo za zakup pregledalo ukupno 91 pristiglu ponudu, a nakon verifikacije predložilo najpovoljnije ponuditelje za 68 pristiglih ponuda ukupne površine 104 hektara. Iz izloženog, vidljivo je da je period od raspisivanja natječaja do sklapanja ugovora o prodaji ili zakupu izuzetno dugačak. Smatramo da bi se postupak donošenja odluka i potpisivanja ugovora moglo znatno skratiti kada bi postupak vršilo povjerenstvo i državno odvjetništvo, jer se trenutno provjera vrši na 4 razine, povjerenstvo, županija, ministarstvo i državno odvjetništvo što znatno povećava vrijeme cijelog postupka”, dodao je.

 

Zahvaljujući inicijativi udruge Vino Momillianum koja je pokrenuta još 2013. godine, u kolovozu ove godine je Europska komisija objavila u Službenom listu Europske unije da je hrvatsko vino Muškat momjanski dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti.

U ožujku ove godine je potpisan Sporazum o zajedničkom provođenju projekta pružanja pomoći u kući i razvoju usluga u zajednici za potrebite osobe na području Bujštine između Istarske županije, gradova Buje i Novigrad, općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj, te Gradskog društva Crvenog križa Buje.

Ove smo godine obilježili 100. obljetnicu od ubojstva Francesca Papa u Bujama, jedne od prvih žrtava fašizma u Istri", podsjetio je. „Na kraju želim se iskreno zahvaliti svim gradskim ustanovama, gradskim poduzećem, te našim mjesnim odborima na izuzetnoj suradnji, a koja je usmjerena dobrobiti naših sugrađanki i sugrađana. Svim ovogodišnjim dobitnicima priznanja Gradskog vijeća iskreno čestitam i zahvaljujem se za sve što su do sada učinili na području društvenog, ekonomskog i socijalnog razvitka našeg Grada. Još jednom čestitam svima Dan Grada Buja“, zaključio je gradonačelnik Vižintin.

Gergorić: 'Zajedno do ostvarenja ciljeva'

Predsjednik Vijeća Franko Gergorić istaknuo je da od samih početaka bavljenja politikom vjeruje kako neovisno o tome kakvom svjetonazoru pripadamo te koju političku opciju ili boju zastupamo svi moramo zajedno raditi ulažući vlastite vještine, znanje i sposobnosti kako bi se za grad i građane ostvarili zacrtani ciljevi te sprovele zacrtane strategije.

“Vjerujem kako samo zajedno, jednom zajedničkom sinergijom grada, okolnih gradova i općina, županije i države možemo učiniti da Buje uzdignemo na još više razine prepoznatljivosti.”, poručio je.

U skladu s time, na samom početku novog saziva doneseno je nekoliko strateških odluka koje stvaraju okvir i uvjete za rast standarda te razvoj i napredak grada, ali i ono što je po Gergorićevu mišljenju najvažnije, a to je ostanak mladih na ovom području.

“Demografski pokazatelji grada Buja ukazuju na optimizam, a to je nešto što vrijedi zadržati, održati, podržati i raditi na tome da tako i ostane. Na mladima svijet ostaje, a dovršetkom rekonstrukcije Talijanske srednje škole ‘Leonardo da Vinci’ zaokružit će se cjelina te tako steći uvjeti da školski brijeg zaista postane jedno reprezentativno obrazovno mjesto, za koje se nadam i vjerujem kako će postati rasadnik nekih novih talenata, ideja, i vještina. Ulaganje u obrazovanje jedna je od ključnih predispozicija razvoja te ujedno i njegov glavni pokretač. Ukoliko obrazovanje nije temeljeno na znanju tada je budućnost veoma neizvjesna, a to nije nešto što želimo. Poznavajući gradonačelnika vjerujem kako ćemo i ubuduće kvalitetno rješavati probleme i potrebe građana i poslovnih subjekata u našem gradu.”, zaključio je.

“Večeras, ovdje, osjećam posebnu čast što ću zajedno s gradonačelnikom uručiti nagrade ovogodišnjim laureatima, dobitnicima i nositeljima gradskih nagrada i priznanja. Nagrade za njihov nesebičan rad i trud te doprinos u razvoju i ugledu našega grada. Zahvaljujem na vašem vremenu te mi dozvolite da još jednom svima uputim srdačne čestitke povodom dana grada”, rekao je predsjednik Vijeća Buja Gergorić.

U nastavku donosimo imena ovogodišnjih laureata.

Eliana Barbo - Medalja Grada Buja:
rođena je 12. listopada 1963. a prerano je preminula 13. prosinca 2020. Bila je ekonomistica i vijećnica Istarske županije.

Centar za inkluziju Buje - Plaketa Grada Buja
Centar za inkluziju i podršku u zajednici u Bujama je poludnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama s područja sjeverozapadne Istre. Okuplja desetak članova iz Buja, Umaga, Novigrada, Grožnjana i Savudrije.

Comunita’ degli Italiani di Momiano - Plaketa Grada Buja
Ove godine zajednica slavi 30. obljetnicu uspješnog rada.

Franka Vrančić – Pohvalnica Grada Buja
Rođena 8.lipnja 1956. u  Mostaru gdje završava osnovnu, srednju strojnu tehničku školu i ekonomski fakultet. Zaposlila se u Srednjoj Školi Vladimir Gortan na radnom mjestu računovođe. Od 1.studenog 2004. godine radila je u Dječjem vrtiću u Bujama, također na poslovima računovođe vrlo požrtvovno i odgovorno, sve 30. lipnja 2021.godine zbog odlaska u mirovinu.

Dr. Marina Zubac Gugić - Pohvalnica Grada Buja
Dr. Marina Zubac Gugić, rođena je 5. prosinca 1959. u Mostaru, gdje provodi djetinjstvo te završava osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1984. diplomirala je na Medicinskom  fakultetu u Rijeci i stekla zvanje doktora medicine. Nakon stažiranja radila je u Domu zdravlja u Poreču i Umagu, te kasnije preuzima ordinaciju u Bujama.

Vlasta Kraljević - Zahvalnica Grada Buja
Vlasta Kraljević rođena je 9. veljače 1964. godine te je vlasnica obrta Fleur De Lys od 22. kolovoza 1991. godine. Svoju ljubav prema cvijeću ‘’pretočila’’ je u svakodnevni rad, a aranžiranje cvijeća postalo je njezin svijet već punih 30 godina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa