DJEČJI VRTIĆ KALIMERO-CALIMERO:  

'Sagledat ćemo opravdanost promjene naziva i vizualnog identiteta'

0
Dječji vrtić u Brtonigli
Dječji vrtić u Brtonigli

Nakon objave članka „Dječji vrtić u Brtonigli riskira tužbu zbog naziva vrtića“, dobili smo i odgovor iz ustanove Dječji vrtić „Kalimero“ - Scuola dell' infanzia „Calimero“ Brtonigla-Vrteneglio, kojeg je potpisala ravnateljica Ivana Mikoli. Odgovor objavljujemo u nastavku:

„Dječji vrtić u Brtonigli nosi naziv Kalimero počevši od 2008. godine te sve do dana postavljanja upita od strane autora predmetnog članka, nisu zaprimljene nikakve prijave, dopisi, upiti niti su postojala saznanja da korištenjem naziva i lika animiranog filma dolazi do povrede nečijeg prava žiga. Jedina namjera i cilj korištenja navedenog naziva i lika jest u stvaranju pozitivnog efekta kod djece koja pohađa Dječji vrtić, u prepoznavanju i lakšem pamćenju naziva Dječjeg vrtića te u stvaranju veselih asocijacija po liku iz njima poznatih animiranih filmova.

Dječji vrtić 'Kalimero' – Scuola dell' infanzia 'Calimero' Brtonigla-Verteneglio je po svom pravnom obliku javna ustanova, koja svoju jedinu i osnovnu djelatnost predškolskog odgoja obavlja kao javnu službu sa svrhom dugotrajnog zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva, a čiji je osnivač Općina Brtonigla - Verteneglio. Nadalje, Dječji se vrtić prvenstveno financira iz sredstava osnivača te dijelom uplatama roditelja koji plaćaju sufinanciranu cijenu boravka djeteta u Dječjem vrtiću, a dobit koja se ostvari poslovanjem može se upotrijebiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti Dječjeg vrtića. Stoga, Dječji vrtić ne djeluje na tržištu u istom opsegu i s istim ciljem poput ostalih trgovačkih društava privatnog kapitala (kao što su, u članku spomenuta,društva koja na tržištu prodaju torte s likom iz crtanog filma 'Frozen' te time ostvaruju zaradu i financijsku korist), a zbog kojih se primarno ustanovljava zaštita žiga.

 

U pogledu navoda o povredi prava žiga, prema našim saznanjima i dostupnim informacijama registrirani žig društva CALIDRA BV, Amsterdam, Nizozemska, ne odnosi se na djelatnost predškolskog odgoja (djelatnost rada dječjih vrtića ili slično), koja predstavlja jedinu i osnovnu djelatnost Dječjeg vrtića. Navedeno, kao i činjenica slabe popularnosti predmetnog crtića u posljednjih 10-ak godina na području Republike Hrvatske, svakako smanjuje vjerojatnost da je korištenjem naziva Kalimero od strane Dječjeg vrtića prouzročena šteta nizozemskom društvu.

U konačnici, smatramo da Dječji vrtić ne šteti tržišnim interesima i gospodarskom djelovanju nizozemskog društva, već naprotiv, kod djece koji su korisnici Dječjeg vrtića te kod njihovih roditelja potiče sjećanje i pozitivne asocijacije na animirani film i lik Calimera. Unatoč navedenom, a kako bi otklonili bilo kakvu opasnost da se korištenjem naziva Kalimero/Calimero vrijeđa nečije pravo te obzirom da na području Republike Hrvatske postoje i drugi dječji vrtići s istim nazivom, u konzultaciji s pravnim stručnjacima sagledat će se opravdanost promjene naziva i vizualnog identiteta ustanove, pri čemu će se nastojati djecu uključiti u izradu istih, potičući njihovu kreativnost i stvaralački duh“, stoji u odgovoru Dječjeg vrtića iz Brtonigle. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa