Istrani pješice hodočastili od Pazina do Trsata

0
Foto: Porečka i pulska biskupija
Foto: Porečka i pulska biskupija

I ove je godine skupina hrabrih krenula, po 25. put, pješice prema Trsatu. U četvrtak, 2. rujna 2021. nakon mise i hodočasničkog blagoslova u podne u samostanskoj crkvi pazinskog Franjevačkog samostana Marijina Pohođenja pedesetak hodočasnika pješaka krenulo je put Trsata kako bi za dva dana stigli propješačiti šezdesetak kilometara poljskih i brdskih staza. Prve večeri su prespavali u crkvi Gospe Karmelske u selu Opatija na Boljunskom području, javlja portal Porečke i pulske biskupije.

 

Drugoga dana uspeli su se preko Učke gore, preko Poklóna, gdje su se kao i brojne generacije tijekom povijesti poklonili  Gospi Trsatskoj pri prvom pogledu na Rijeku i područje onkraj Učke. Druge večeri ugostila ih je Župa Matulji,  a u subotu su se, nakon uspona Trsatskim stubama pridružili svim ostalim hodočasnicima na zajedničkom misnom slavlju. Hodočasnike pješake je i ove godine vodio vlč. Darko Zgrablić kojemu je ovo bilo 23. pješaćenje, a hodočasničko društvo mu je u znak zahvale, u prigodi ovogodišjeg jubilarnog hodočašća, poklonilo sat u obliku Istarskog poluotoka s označenom rutom hodočašća. 

U subotu, 4. rujna 2021., tradicionalno u tjednu prije blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, održano je Istarsko hodočašće na Trsat. Veliko mnoštvo vjernika, iz gotovo svih župa Porečke i Pulske biskupije, okupilo se u perivoju Trsatskoga svetišta, na svetoj misi koju je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan uz koncelebraciju pedesetak svećenika. Hodočasnicima se je na početku obratio gvardijan svetišta o. Krunoslav Kocijan, javio je portal Porečke i pulske biskupije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa