Popis stanovništva

Elio Velan: Radin je korisniji Plenkoviću nego Talijanima

0
Elio Velan (foto: Facebook)
Elio Velan (foto: Facebook)

Odličan komentar na temu predstojećeg popisa stanovništva i nacionalnog izjašnjavanja na svom je Facebook profilu napisao Elio Velan, nekadašnji dopisnik Glasa Istre iz Trsta i vijećnik Skupštine Istarske županije u njenom prvom sazivu, od 1993. do 1997. godine. Njegov post prenosimo u nastavku: 

"Kaže Furio Radin da je važno nacionalno se deklarirati jer o broju pripadnika manjine ovisi i količina i kvaliteta prava. Znači, što više Talijana na popisu stanovništva to jače garancije njihovih prava. Živio sam dugo u Italiji i sudjelovao sam na jednom popisu. U talijanskim formularima nema nacionalno izjašnjavanje, ne postoji, pitaju te samo državljanstvo- cittadinanza. Pitanje: na čemu Slovenci u regiji Friuli Venezia Giulia temelje svoja prava? Na broju ne, jer nacionalno izjašnjavanje ne postoji. Razlog je dublji i veže se za povijest, povijesno je utvrđena autohtonost, Slovenci uživaju posebna prava jer jednostavno postoje a nitko ne zna koliko ih ima jer se ne popisuju.

 

Da li je nužno brojati Talijane u Rovinju da bi se utvrdilo da taj grad se zove Rovigno, ili na istroromanski Ruveigno? Kad bi se problem sveo na broj, hrvatska većčina mogla bi jednostavno izbrisati dvojezičnu tablu. Kome treba? Talijanima? Kome treba zastupnik talijanske manjine? Talijanima?

Mislim da je Radin korisniji Plenkoviću nego Talijanima. Brojke govore protiv Radina i protiv dvojezičnosti ali ipak iz poštovanja prema povijesnoj nepobitnoj činjenici Rovinj će i dalje biti i Rovigno sve dok će ova zemlja raspolagati s trunkom civilizacijskog, kulturnog i moralnog dostojanstva. Broj je nebitan a institucija posebnog zastupničkog mjesta u Saboru je čista arheologija. Neka i dalje Radin radi svoj posao, meni ne smeta, kad je već izborni zakon takav netko će to mjesto popuniti i kad će se jednom Radin povući u mirovinu. No, to je politika a brojanje Talijana služi toj politici. Rovinj je Rovigno neovisno o broju kao što je Bale Valle, Galižana Gallesano, Vodnjan Dignano, Novigrad Cittanova itd.itd... Ja se na popisu neću nacionalno deklarirati, dovoljno mi je državljanstvo da bih potvrdio da je moj grad Rovinj-Rovigno", napisao je Elio Velan. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa