Pomerce i njihove goste u lučici Puč okupila monografija (foto)

0
S promocije monografije 'Pomer'
S promocije monografije 'Pomer'

Promocija monografije 'Pomer' održana je u organizaciji Općine Medulin 25. kolovoza u sportskoj lučici Puč u Pomeru. Za Pomer i Pomerce, ali i širu zajednicu iznimnu i posebno vrijednu knjigu predstavili su glavni urednik i autor, te voditelj projekta, povjesničar Andrej Bader te članovi uredničkog vijeća, redom Pomerci: Marija Družeta, Davorka Zlatić, Oliviero Buić, Renato Cukon, Stanko Buić, Claudio Zuccon i Goran Buić, dok je događaj vodila i moderirala Nina Žufić, i sama ponosna Pomerka.

Prisutnima se uvodno pozdravnim govorom obratio općinski načelnik Ivan Kirac, u ime Općine Medulin koja je izdavač pomerske monografije. Istaknuvši kako je Općina Medulin dobila priliku i čast, prije tri i pol godine na inicijativu Mjesnog odbora Pomer pokrenuti projekt izrade prve ikada napisane knjige o povijesti i razvoju naselja Pomer i i njegovim stanovnicima, načelnik Kirac čestitao je svima koji su doprinijeli realizaciji projekta, a posebno se zahvalio domaćinima na čijem se terenu – u sportskoj lučici održalo predstavljanje – članovima Športsko ribolovnog kluba Puč Pomer i Stanku Buiću.

Kirac je zahvale uputio svim mještanima koji su otvorili svoja vrata i svoje obiteljske zbirke te time neizmjerno obogatili monografiju te dodao obraćajući se upravo Pomercima: „Vi ste, kao pojedinci, kao mještani i kao zajednica najvrjedniji suradnici na ovomu općinskom projektu. Primjer ste svima nama, kako se voli, štima i čuva baština i identitet svoga mista. Od vas je krenula inicijativa, stoga ste upravo VI najzaslužniji za to da je pomerska monografija ugledala svjetlo dana i što ostaje kao neizbrisiv trag ove generacije, u dotu svima koji će doći poslije nas. Zaslužni ste što se Općina Medulin još jednom kulturno pozicionirala na mapi Istre i Hrvatske.“.

U nastavku se Pomercima i njihovim gostima, koji su se u lučici Puč okupili u zaista velikom broju, jer njih je preko 150 svojim dolaskom pokazalo interes za samu monografiju, obratio Andrej Bader, u ulozi glavnog urednika i autora monografije 'Pomer'. Predstavio je knjigu koja na 388 stranica u 22 poglavlja donosi vrijedne nove spoznaje i nikada do sada objavljene podatke, fotografije i dokumente. Do sada neiščitanu vizitaciju biskupa Valierija iz 1580. godine koja je zahvaljujući Mileni Joksimović rasvjetlila i demistificirala temu naseljavanja Bolonjaca na ovom području, kao i tekst fra. Antuna Ljudevita Maračića o pomerskim luteranima, Bader je naveo kao dvije znanstvene prekretnice koje monografija donosi.

Bader se zahvalio svim koautorima i suradnicima na projektu. U ulozi autora uz njega to su Sunčica Mustač, Milena Joksimović, Ljudevit Anton Maračić, Miroslav Bertoša, Milan Mihovilović, Marija Družeta, Ivan Molek, Ivica Dolenc te Goran Buić. Grafički je knjigu uredio Dražen Tomić, lektorirala ju je Marta Unković, a znanstveni su suradnici Sonja-Barbara Bader, Karin Radetić i Zlatko Bosić. Autori iznimnih fotografija su Igor Karasi koji je tri godine bio neumoran u svojoj susretljivosti i fotografirao svaki motiv potreban za ovu knjigu, zatim Marinko Babić, čija je uz fotografije podmorja Ščuze i fotografija na naslovnici monografije, Jure Godec, Mario Žufić, Eduard Strenja, Tanja Draškić, Amos Todeschini, sam Andrej Bader, Kristijan Siladić, Vlado Privrat, Sunčica Mustač, Rita Zuccon Todeschini, Ivan Sergo, Nadja Terčon, Vladimiro Gagliardi, Marino Stornoga, Nikola Petković te Goran Šebelić.

 

Za crtež rekonstrukcije oltarne ograde, po prijedlogu rekonstrukcije Sunčice Mustač, zaslužna je najmlađa suradnica, četrnaestogodišnja Lorelai Stojaković, a vrijedni su spomena i svi oni koji su iz svojih zbirki dali fotografije, dokumente i slike. Redom, Paolo Racchi, Arheološki muzej Istre, Sveučilišna knjižnica Pula, Povijesni i pomorski muzej Istre, Pomorski muzej - Museo del mare “Sergej Mašera” Piran – Pirano, Hiša morja Izolana v Izoli, Ljubomir Žufić, Biblioteca Comunale di Treviso, Suzana Buić, Zbirka obitelji Fištrović, Marija Kirac, Marija Družeta, Oliviero Buić, Stanko Buić, Renato Cukon, Davorka Zlatić, Rita Zuccon Todeschini, Andrej Bader, Goran Buić, Robert Cukon, Karmen Maretić, Davor Cukon, Claudio Zuccon, Denise Cukon Petretić, Tomislav Paić, Mirna Iveša, Livio Candusio, Nelida Molek, Mladenka Popović Rosanda, Gracijela Ruba, Boris Buić, Općina Medulin, Amalija Pavić, Milena Milazzi, Sergio Ruba, Edi Mihovilović, Matični ured Pula, Mirna Grakalić, Aurelija Peteh, Zbirka obitelji Godec, Vesna Buljan, Biserka Runko, Meri Mihovilović, Remiđo Družeta, Dino Buić, Ivica Dolenc, Amir Musemić, Vitomir Pap, Mario Rosanda.

Suradnici zaslužni za realizaciju projekta također su Rita Zuccon Todeschini, Desa Buić, Paolo Racchi, Mirjana Margetić, Anđela Dolenc, Mladenka Popović Rosanda, Tanja Žmak, Robert Cukon, Mirjana Grakalić, Željko Kraljević, Ljubica Lanča, velečasni Anton Močibob, velečasni Hrvoje Okadar, velečasni Antun Nižetić, Simeon Ukotić, Aldo Mihovilović, Davor Cukon, Tonči Cukon, Ivan Ragač, Valter Terlević, Danilo Periša, Darko Rakić, Donato Družeta, Nelida Molek, Stanko Kuharić, Roberto Fabris, Lana Skuljan Bilić.

Zahvaljujući svima njima, zaključio je Bader, monografija o naselju Pomer ostaje kao neprocjenjivo bogatstvo povijesti, kulture, znanja i spoznaja u zalog i kao ostavština ne samo Pomera, već i cijele općine te Pule i okolice, svim novim generacijama mještana ovog naselja i kraja.

U ime uredničkog vijeća prisutnima su se obratili Claudio Zuccon, predsjednik Mjesnog odbora Pomer i Goran Buić, ujedno i autor posljednjeg teksta u monografiji, „Živjeti Pomer“. Obojica su izrazili veliko zadovoljstvo i ponos što je ova knjiga ugledala svjetlost dana i što su sudjelovali, najdirektnije moguće u njenom stvaranju, jer bio je to veliki posao, no još je veća vrijednost i rezultat rada i truda svih onih koji su dali svoj obol. Zahvaljujuće se i načeniku Kircu što je prepoznao upravo tu vrijednost projekta, Buić je dodao kako vjeruje da će Općina Medulin i u budućnosti sa senzibilitetom podržati projekte od značaja za zajednicu i mještane Pomera, pa tako i svih naselja cijele općine Medulin. Osim njih, kratko su se prisutnima obratili i članovi uredništva Oliviero Buić te Marija Družeta, koja je također i autorica teksta „Glogova nevista (Litrat za u štoriju vrć)“.

Program promocije pomerske monografije svojom su glumačkom izvedbom obogatili Petra Bernarda Blašković i Luka Juričić. U ulozi Svete Foške i Svetog Flora u maloj su predstavi, odnosno uprizorenju po originalnom tekstu Andreja Badera zabavili i nasmijali sve prisutne. Na zadovoljstvo svih Pomeraca i njihovih gostiju, glumci su kao zaštitnici Pomera ispričali povijest naselja svatko iz perspektive sveca kojega su utjelovili, a kroz anegdote i činjenice dočarali su kontekst vremena i prostora te života upravo tu, gdje Pomerci danas žive kao tolike generacije prije njih, tisućama godina unazad. Bogate kostime za potrebe izvedbe posudilo je Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, te zahvale na susretljivosti ovim putem Općina Medulin upućuje ravnateljici Gordani Jeromela Kaić i voditeljici krojačke radionice i fundusa, Desanki Janković.

Na koncu prekrasne večeri svi su suradnici na projektu mogli preuzeti svoje primjerke monografije, a zainteresirani mještani i gosti mogli su je kupiti po cijeni od 250 kuna. Monografija je tiskana u tiskari Denona Zagreb, u nakladi od 500 primjeraka te će oni koji su za ovo izdanje zainteresirani, moći knjigu kupiti i nadalje u Mjesnom odboru Pomer, odnosno u Općini Medulin, a sav prihod od prodaje Općina će usmjeriti u humanitarne svrhe, za nabavu poklon paketa potrebitima sa svoga područja tijekom božićnih blagdana koncem godine. (Tekst: Sonja-Barbara Bader, Općina Medulin, foto: Vladimiro Gagliardi, Amir Musemić, Marinko Babić i Franko Frgačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa