U novu školsku godinu na Pazinštini kreće 2.770 djece

0
Sastanak odgojno obrazovnih institucija s područja Grada Pazina
Sastanak odgojno obrazovnih institucija s područja Grada Pazina

U povodu početka nove pedagoške i školske 2021/2022. godine, gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić održala je radni sastanak s ravnateljicom Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, Vesnom Rusijan, Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Zdenkom Turkalj Čohilj, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Suzanom Poropat Božac te ravnateljem Pazinskog kolegija Maksimilijanom Ferlinom.

Gradonačelnica Jašić odgoj i obrazovanje smatra prioritetom i temeljem budućnosti svakog društva. „I u razgovorima s predstavnicima različitih sektora, vidljivo je kako je Pazin grad u kojem odgoj i obrazovanje utkano u identitet Pazina.”, kazala  je.

Ravnateljice i ravnatelj su potom predstavili brojke, trendove, projekte i izazove vezane za ovu i naredne godine. 

Dječji vrtić Olga Ban Pazin

U novoj 2021/22. pedagoškoj i školskoj godini bilježi se pad broja uključenosti djece rane i predškolske dobi u Matičnom vrtiću Pazin za 15 djece zbog smanjivanja broja djece po odgojnim skupinama i usklađivanja s državnim pedagoškim standardom. No, u područnim vrtićima istovremeno bilježimo porast tako da će u Dječji vrtić Olga Ban Pazin krenuti 571 djece (lani 535 djece) rane i predškolske dobi. 

Kako bi se svoj djeci osigurao smještaj u odgojno/obrazovnim institucijama i time olakšalo roditeljima da se bez brige posvete tržištu rada, Grad Pazin kreće u izgradnju novog vrtića na Novom naselju u Pazinu. Gradonačelnica je poručila kako se radi o financijski zahtjevnom projektu koji će dodatno opteretiti Proračun Grada Pazina, ali samo s paralelnim poticanjem stanogradnje i osiguravanjem smještaja za svu djecu – Grad Pazin može postati grad koji može jamčiti kvalitetne roditeljske  i gospodarske politike. „Izgradnju novog vrtića, stoga, ne gledamo kao trošak, već kao ulaganje”, zaključila je Jašić.

 

Za djecu rane (jasličke) dobi do 3 godine Grad Pazin nastavlja sa sufinanciranjem obrta za dadilje i vrtića. U ovoj pedagoškoj godini na području Grada Pazina djeluju dva obrta za dadilje s kapacitetom primanja 18 djece, a moguće je i sufinanciranje djece smještene u vrtićima drugih osnivača.

Osnovna škola Vladimir Nazor

Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin, kojoj je osnivač Grad Pazin, inače je osnovnoškolska ustanova s najvećim brojem učenika u Hrvatskoj, kreće s radom za čak 1.274 učenika, što je za 12 ipak manje nego prošle školske godine.

S obzirom na Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja, na snazi će biti poseban režim. S obzirom na okolnosti i činjenicu smanjenja fizičkog kontakta bit će organiziran produženi boravak za sve niže razrede u Pazinu za ukupno 70 učenika raspodijeljenih u pet skupina.

Ponovo je omogućeno pokretanje aktivnosti u sportskim dvoranama – u Gradsko-školskoj sportskoj dvorani i dvorani Osnovne škole, ali uz poštivanje epidemioloških mjera. Posebna pažnja posvećuje se odgoju i obrazovanju djece/učenika s teškoćama u razvoju, čiji se porast bilježi iz godine u godinu. Nastavlja se projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi  „Paz(IN)kluzivna škola“; preko kojeg će u školskoj godini 2021/22. biti zaposleno 18 pomoćnika u nastavi za 18 učenika i učenica s teškoćama u razvoju.

Dobivene su građevinske dozvole za dogradnju Matične škole u Pazinu koja je planirana u dvije faze: dogradnja razredne nastave i dogradnja predmetne nastave. Također, započeta je izrada projektne dokumentacije za Područnu školu u Trvižu te se u ovoj godini planira izrada geodetskog projekta, geomehaničkog elaborata i Idejnog rješenja.

Srednjoškolsko obrazovanje

Ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Suzana Poropat Božac istaknula je kako je ove godine broj učenika u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile na istoj razini kao i lani te je upisano 630 učenika (prošle godine 633). Do smanjenja broja nastalo je zbog povećanja učenika s teškoćama u razvoju. Uveden je i novi program prirodoslovno-matematičke gimnazije i započeto je s izradom Glavnog projekta za dogradnju Gimnazije kako bi mogla prijeći na rad u jednoj smjeni. Škola broji 27 razrednih odjeljenja te će se nastava odvijati u dvije smjene.

Maksimilijan Ferlin, ravnatelj Pazinskog kolegija, obavijestio je kako ove godine broje 6 učenika više, odnosno 193 (prošle godine 187). Napominje kako su ove godine svi novo upisani učenici iz Istre. Pazinski kolegij nudi i domski smještaj u kojem će ove godine boraviti 157 učenika.

Uz podršku i su/financiranje odgojno obrazovnih ustanova kojima je Grad Pazin osnivač, podrška obitelji/roditeljstvu jedna je od ključnih demografskih mjera. U idućoj školskoj godini nastavlja se s provedbom mjera prema gradskoj Odluci o socijalnoj skrbi, te s mjerama posebno usmjerenim na obitelji s troje i više djece prema kojoj se sufinanciraju sa 75% smještaj djeteta u vrtiću i školski obrok. Ukupno će u sustavu odgoja i obrazovanja  u novoj pedagoško/školskoj godini 2021/22. biti uključeno 2.770 djece/učenika, od čega u Pazinu 1.952, a u općinama 818. 

Stipendije

Grad Pazin vodi računa i o studentima s područja Grada Pazina koji se tijekom studiranja stipendiraju. Natječaj za stipendiranje za učenike srednjih škola i studente na koji se mogu javiti učenici koji polaze srednje škole izvan Pazina raspisat će se po konstituiranju Gradskog vijeća Grada Pazina, što je planirano u studenom. Iznosi stipendija se planiraju povećati na s 550 kuna 650 kuna za učenike,  odnosno s 700 kuna na 800 kuna za studente. U sklopu dodjele stipendije novim Pravilnikom izmijenjeni su socijalni uvjeti te je Pravilnik upotpunjen i deficitarnim zanimanjima. Izmjenama Pravilnika nastoji se odgovoriti na dio potreba tržišta rada, a ujedno i otvoriti pristup obrazovanju najboljima, kao i onima kojima bez dodatnih financijskih sredstava obrazovanje ne bi bilo dostupno. 

Gradonačelnica Jašić zaželjela je svima uključenima u odgojno obrazovni proces uspješan početak i tijek nove pedagoške/školske, prije svega djeci, učenicima i učenicama, odgojiteljicama, učiteljicama i učiteljima te stručnom i tehničkom osoblju ustanova, ali i roditeljima. Ujedno je pozvala na oprez u prometu radi povećanog broja najmlađih sudionika u prometu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa