Kuća po mjeri čovjeka na imanju Vinarije Kozlović

0
Antonella i Franco Kozlović (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Antonella i Franco Kozlović (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Vinarija Kozlović u Valama u Bujama dobila je nedavno kuću za prijatelje, kako je oni zovu K1, mini hotel po mjeri čovjeka, da imaju “mjesto za spat”. Prostor imanja čini cjelinu sa zgradama, nasadima, vinogradima, a sada je za uređenje došla na red stara štala sa sjenikom, piše Jutarnji iz kojeg prenosimo dio članka.

- K1 ima jednu sobu, jedan kamin, jedan krevet, jednu terasu, jedan čempres i jedan SPA. Dakle, prenoćište, ali ne bilo kakvo, nego prenoćište za prijatelje obitelji - objašnjava Željko Burić, arhitekt i suvlasnik studija Fabrika, koji je u suradnji s vlasnikom Vinarije Kozlović Francom Kozlovićem izveo preuređenje.

Zapravo, K1 dio je šireg projekta kojim obitelj Kozlović želi valorizirati baštinu svojeg okružja.

 

- Ta se kuća ne može iznajmiti, nego se njome mogu darivati oni koji su dragi, da budu tu gdje je meni i mojoj obitelji drago, gdje smo doma. Moji su u Vale došli 1904. godine, a od tada do danas mi se kao obitelj nalazimo na doslovno istom mjestu, koje se s koljena na koljeno povećavalo, oplođivalo, predavalo dalje na mudro upravljanje - objašnjava Franco Kozlović.

Bivajući u tom i takvom toposu i slušajući vlastita načela koja mu nalažu suživot s prirodom i poštovanje njezinih manifestacija, smatra važnim očuvati baštinu i sjećanja te pejzažnom i arhitekturom zgrada poštovati krajolik i ono što je čovjek ostavio u njemu. U ovom slučaju radi se o štali sa sjenikom, čija je izvorna zgrada sačuvana u cijelosti u svojim autentičnim gabaritima. Na gornjem katu bio je sjenik. Maleni prozor s boka na gornjem katu ostavljen je u izvornim dimenzijama, ali tek kada se ovdje prespava, shvati se da je osim funkcije prozračivanja njegova uloga estetska - jutarnje mu svjetlo čudesno pristaje, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa