EKOLOŠKA SRAMOTA

Talijanska tvrtka u Pazinu ostavila tone nezbrinutog otpada

1
Foto: Nacional
Foto: Nacional

Stanovnici Pazina već gotovo godinu i pol vode bitku s tvrtkom Natural Recycling Company, a istovremeno su u strahu da državne institucije i nova gradonačelnica nisu u stanju riješiti taj problem koji ozbiljno narušava njihove živote, donosi Nacional.

Žohari, štakori, zagađen zrak i neugodan, gotovo neizdrživ smrad te slike napuštene tvornice pune smeća koje podsjećaju na scene iz postapokaliptičnih filmova… Tako bi se u kratkim crticama mogao opisati život ljudi iz pazinske ulice Dubravica u proteklih godinu i pol dana. Toliko, naime, traje njihova agonija s otpadom koji je na prostoru bivše tvornice Istraplastika ostavila talijanska tvrtka Natural Recycling Company. Nacional je prošloga tjedna razgovarao s nekoliko stanovnika Pazina koji su još prošlog ljeta upozorili gradske vlasti na neizdržive uvjete života u tom dijelu grada, ali se ni 12 mjeseci kasnije u njihovim životima nije ništa promijenilo. Visoke ljetne temperature samo su još više otežale njihove živote u kojima su štakori i žohari postali dio svakodnevice, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci.

 

Nacional je otkrio razmjere zataškanog skandala u kojem je Istarska županija dala dozvolu da se ogromne količine industrijskog miješanog i plastičnog otpada uvezu iz Italije u Hrvatsku, točnije, u centar glavnog grada Istre Pazina, pod izlikom da će se tamo i reciklirati. Talijanska tvrtka koja je taj otpad uvezla nikad nije ni započela recikliranje, a institucije su reagirale tek nakon što su se mještani počeli buniti. Međutim, ovaj slučaj otvara pitanje temeljem čega je Istarska županija dozvolila uvoz talijanskog otpada u Hrvatsku i na koji način su provjerili reference talijanske tvrtke koja je dobila taj posao – i je li ih uopće provjerila ili je otpočetka bila riječ o političkom dogovoru i nečijem pogodovanju. Postavlja se i pitanje zašto su inspekcije počele djelovati tek nakon pritužbi građana, kada se otpad već nagomilao, umjesto da nadležne institucije redovno obave kontrolu poslovanja tvrtke koja je dozvolu za uvoz otpada dobila pod striktno određenim uvjetima.

Problem gospodarenja otpadom u posljednjih je nekoliko tjedana postao jedan od većih problema u raznim dijelovima Hrvatske. U Zagrebu nova gradska vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem ima problema s odvozom i zbrinjavanjem glomaznog otpada. U Puli i Istarskoj županiji problema imaju s regionalnim centrom za zbrinjavanje otpada Kaštijunom, zbog velikih količina otpada na vrhuncu turističke sezone. No vjerojatno nitko nema toliko veliki problem u samom centru grada kao što to ima Pazin.

„Ne mogu vam ni opisati koliko je teško živjeti u ovakvim uvjetima. Smrad je ponekad doslovno neizdrživ, ali ni to nije najveći problem. Moja su djeca nasreću odrasla i ne žive više tu, ali obitelji s manjom djecom su u velikim problemima jer ih naprosto ne mogu pustiti van da se igraju. Uvijek postoji neki strah od štakora i žohara kojih je svakim danom sve više. Pokušala se neka deratizacija, ali količine smeća su tolike da to jednostavno nema smisla. Nažalost, očekivali smo od nove vlasti da riješi taj problem, ali do sada nisu uspjeli. Znam da nije prošlo ni tri mjeseca otkako je Suzana Jašić postala gradonačelnica, ali mi vremena više nemamo. Pogotovo ako će ovo ljeto biti dugo i toplo“, ispričao je gotovo u jednom dahu jedan stanar zgrade nedaleko od tvornice Istraplastika.

Foto: Nacional

Iz njegovih riječi jasno se može vidjeti frustracija zbog nerješavanja problema koji ih muči već godinu i pol dana pa stoga još više čudi šutnja nove pazinske gradske administracije na čelu s novom gradonačelnicom Suzanom Jašić. Nacional je u proteklih nekoliko tjedana u više navrata pokušao stupiti u kontakt kako bismo dobili neki komentar vezan za ovaj veliki problem, koji je gradonačelnica naslijedila. Međutim, nakon više poziva i poslanih poruka nikakav odgovor nismo dobili. Jedino što je članica platforme Možemo! u svom kratkom gradonačelničkom mandatu kazala o problemu s odloženim otpadom u centru Pazina je kratka objava na službenom Facebook profilu Grada:

„Gradonačelnica Grada Pazina je ispred hala bivše Istraplastike održala sastanak s predstavnicima MUP-a, JVP-a i Inspektorata zaštite od požara te stanara Dubravice s ciljem izvršenja vanjskog pregleda hala u bivšoj tvornici Istraplastika. U halama se nalaze tisuće tone otpada uvezene iz Italije koje su odložene tijekom 2019. i 2020. godine od strane tvrtke Natural Recycling Company d.o.o. što predstavlja višestruku opasnost za okolne pravne i fizičke osobe. Gradonačelnica je prethodno održala niz sastanaka vezanih uz rješavanje navedenog problema te će Grad nastaviti s poduzimanjem mjera za uklanjanje otpada.“

Koje su to mjere, do kada će građani morati živjeti s nekoliko desetaka tona otpada u susjednom dvorištu i kako će se taj otpad maknuti, javnost i stanari, koji su u cijeloj priči najugroženiji, nisu dobili odgovor na koji čekaju otkako su prošlo ljeto upozorili da talijanska tvrtka Natural Recycling Company ne poštuje dogovor te da umjesto da otpad reciklira, ona taj otpad odlaže i ostavlja u hali tvornice u Pazinu, piše Nacional, gdje možete pročitati čitav tekst.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI RADNIK / KUHINJSKA RADNICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / KUHARICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/ICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/ICA U PROIZVODNJI

Do: 31.08.2021.

ŠORIĆI, ISTARSKA ŽUPANIJA