Diving Pula

Najteži gosti Indijci: ‘Vrlo često ne znaju plivati, ali žele roniti‘

0
Vito, Jagoda i Branislav Danevski (foto: Jutarnji list)
Vito, Jagoda i Branislav Danevski (foto: Jutarnji list)

Obiteljski biznis u pravom smislu te riječi. Dugo je Branislav Danevski inkorporirao svoj hobi, svoju strast, svoju profesiju u sve pore života. Godine 2006. osnovao je ronilački centar Diving Pula. Tako je uspio zaraziti i svoju djecu Jagodu i Vitu. Oni su sada preuzeli centar i sukladno svom obrazovanju unijeli nove sadržaje. Jagoda je završila japanologiju i engleski i službeno vodi centar, piše Jutarnji list.

Zanimljivo je kada se pojave japanski ronioci i dobiju sugovornika na svom jeziku. Naravno nema ih često, ali je tim veće iznenađenje. Vito je pak završio biologiju. Treba vidjeti tu preobrazbu, kada iz pomalo flegmatičnog lika krene u obrazlaganje potrebe zaštite šišmiša ili opise nekog morskog organizma. Strast i emocije potkrepljene činjenicama, užitak za slušanje.

Najčešći gosti su Nijemci, Austrijanci, Slovenci, ali centar je otvoren i za hrvatske pojedince i klubove. Kažu da su „najteži” gosti Indijci. Vrlo često ne znaju plivati, ali žele roniti. Volja je velika i teško ih je odbiti, a sreća i zahvalnost nakon zarona, na pruženoj usluzi najbolja su nagrada.

 

Centar je smješten u Tehnomont marini Veruda u Puli. Mogli bismo reći na idealnoj poziciji za ronjenje. Blizina i jednostavan pristup raznolikim destinacijama. Od olupina, panoramskih grebena, podvodnih zidova, špilja, do pitomih uvala pogodnih za probne zarone. Od macro svijeta do velikih primjeraka, sve može biti zastupljeno, ovisno o željama korisnika. Ronilačke lokacije duž obale nalaze se 5 – 20 minuta brodom od centra, a olupine i neki grebeni 30 do 60 minuta. Voze od Baruna do Luane.

Centar ima dva broda, od čega jedan s pristupom pogodnim za invalidne osobe. Nakon pribavljanja broda prilagođenog za osobe s invaliditetom i završetka HSA edukacije, rad s osobama s invaliditetom postala je jedna od glavnih aktivnosti centra. Ideja kojom se vode je: poboljšanje kvalitete života i zdravlja kroz ronilačke programe. Dane i Jagoda su licencirani instruktori po HSA asocijaciji (Handicapped Scuba Association) te provode tečajeve za Dive Buddy i Open Water Diver za osobe sa invaliditetom.

Foto: Jutarnji list

Glavna smjernica centra je rad u manjim grupama. Na taj način može se osigurati više sigurnosti i kontrole. Istovremeno je bolja suradnja i međusobna komunikacija između članova grupe, što rezultira snažnijim dojmom cjelokupnog ronjenja. U tu filozofiju savršeno se uklapaju i tečajevi podvodne fotografije. Vrlo često je to rad jedan na jedan. Dane zasigurno zna dosta o toj temi.

Cijenjeni fotograf, instruktor, izbornik reprezentacije BiH, u zadnje vrijeme sve češće sudac, ali i predstavnik renomiranih proizvođača opreme u podvodnoj fotografiji. Pokrio je gotovo sve segmente, pa je mladim, ali i renomiranim fotografima, uvijek spreman dati neki savjet. Najčešće „radikalan”, onaj koji vam ne padne na pamet iz prve, ali je učinkovit. Ima svoj pogled na fotografiju i rado ga dijeli s kolegama.

Sam centar se ne nalazi na velikom prostoru, ali ima sve potrebne sadržaje. Ugodno uredjena terasa, nekoliko stepenica do pontona i već ste na brodu. Možda najveći nedostatak je izostanak Home reefa. Ipak tu je plovni put, ulaz u marinu, prilaz stanici za opskrbu gorivom za plovila, nije niti sigurno niti uputno u tu gužvu uguravati ronioce početnike. Zato su u centru, uvijek spremni, prebaciti vas nekoliko minuta brodom do lokacija na kojima zaista možete sigurno uživati sukladno svojim znanjima i licencama za ronjenje. Diving Pula je centar s osobnim pristupom, karakterom, a tako je uređen i opskrbljen, prenosi Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa