Valter Glavičić:

‘Trenutak je za povezivanje, slogu, staloženost i razboritost’ (video)

0
Valter Glavičić
Valter Glavičić

„Danas se već više od godine i pol nalazimo u posebno izazovnim vremenima. Globalna zdravstvena i gospodarska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa ne posustaje. Složeni uvjeti u kojima se nalazimo, u značajnoj su mjeri mijenjali i otežavali naša postupanja, naše navike, ali i poslovanje. No, nama u Labinu pandemija nije bila izgovor. Nama je kriza bila izazov. Jer u Labinu se, unatoč kriznim vremenima, radilo i gradilo“, rekla je Eni Modrušan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina otvarajući svečanu sjednicu Gradskog vijeća 17. kolovoza, na Dan Grada Labina.                                                                                                                                                                            

Među ostalim uzvanicima nalazili su se zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, saborski zastupnici Emil Daus, Katarina Nemet, Marin Lerotić, Anton Kliman i Silvano Hrelja, gradonačelnici Buja, Novigrada i Poreča Fabrizio Vižintin, Anteo Milos i Loris Peršurić, zamjenici gradonačelnika Pule, Rovinja i Umaga Bruno Cergnul, David Modrušan i Mauro Jurman, načelnice Raše i Sv. Nedelje Glorija Paliska i Irene Franković te načelnici Kršana, Pićna i Barbana Roman Carić, Dean Močinić i Dalibor Paus.

U nastavku svog obraćanja, Modrušan je rekla: „Grad Labin stao je uz svoje poduzetnike i obrtnike. Doneseno je niz konkretnih i promptnih odluka Gradskoga vijeća i Gradonačelnika kako bi se onima, čije je poslovanje ugrožavala situacija s pandemijom Covid - 19 pomoglo u prevladavanju teškoća.

U isto vrijeme otvorena su nova gradilišta i izvedeni infrastrukturni projekti koji su dodatno podignuli komunalni standard našim sugrađanima.

Spomenut ću ovdje samo jedan: u toku je realizacija dugo očekivanog projekta ogromne važnosti za naše sugrađane treće životne dobi. Započela je izgradnja Doma za starije osobe.

Gradsko vijeće u prošlom sazivu donijelo je niz odluka i nekoliko strateških dokumenata koji stvaraju okvir i uvjete za daljnji rast standarda i napredak našega Grada. Navest ću samo neke: Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom Grada Labina, Strategija kreativnog i kulturnog razvitka Grada Labina, kao i dugo pripremana i očekivana Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja naselja Rabac.

Na početku smo osmog saziva Gradskog vijeća Grada Labina. Nadam se da će ovaj lokalni parlament nastaviti dobru praksu prethodnog, koji je kulturu političke komunikacije i demokratske zrelosti podigao na razinu koja može biti primjer mnogim drugim lokalnim sredinama.

Uvjerena sam da ćemo i u ovom mandatu, u još uvijek neizvjesnim vremenima koja su pred nama, nastaviti raditi jednako motivirano i predano, i da ćemo, bez obzira kojim političkim opcijama ili svjetonazoru pripadamo, svi uložiti svoje znanje, sposobnosti, vještine i u dobroj suradnji s gradonačelnikom i dalje nastaviti graditi i razvijati naš Labin onakav kakvog svi želimo -  Grad visoke kvalitete života, svijetu otvorenog i sa svijetom povezanog, u kojem naši sugrađani uspješno zadovoljavaju sve svoje potrebe.

Drage Labinjanke i Labinjani, dragi svi vi koji nosite naš Labin u srcu, čestitam Vam Dan Grada Labina. Sretan ti praznik, ponosni Grade!“

Što su to zadovoljni građani?

„Steći povjerenje je teško, zadržati ga još je teže“, rekao je gradonačelnik Valter Glavičić na početku svog govora i nastavio: „Zato na početku svog drugoga mandata ovdje pred vama svojim susjedima, prijateljima, izabranim, vijećnicama i vijećnicima, županom i kolegama i kažem: Labin je smjer kojeg sam odabrao i to je jedini put po kojem sam odlučan koračati dalje, jer samo takav put vodi do boljeg, uspješnijeg i bogatijeg Labina.

Dan Grada i ova svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Labina vrijeme je kada evaluiramo učinjeno, analiziramo postignuto, ocjenjujemo rad gradske uprave, propitujemo u kojoj mjeri smo se približili postavljenim ciljevima, koliko smo uspjeli u onome što smo se našim građanima obvezali napraviti.

Prilika je to da sukladno tradiciji gradonačelnik podnosi izvješće o tome što je radio u proteklom razdoblju. Kako i zašto je bilo do sada, ocjenjivali su naši sugrađani prije par mjeseci. Zahvaljujem im od srca na dobivenoj ocjeni. A što će biti dalje tek će uslijediti provjera. Ozbiljno shvaćam tu „sljedeći ispit“ pred svojim građanima.

Reći da želimo grad zadovoljnih građana izvrsno zvuči. No, pokazati djelima, zadatak je svakog od nas kojega su građani tom svrhom izabrali. Što znači kada u gradu žive zadovoljni građani? To za grad znači napredak. Zadovoljni građani stvaraju budućnost. Zadovoljni građani aktivno sudjeluju u razvoju grada. Zadovoljni građani ne odlaze iz Labina, nego ovdje podižu svoju djecu.

Želim zadovoljne građane. Građane koji svjedoče da komunalni red vrijedi za svakoga jednako, koji su uvjereni da se na raspisani natječaj mogu ravnopravno javiti, građane koji vide da njihovo upozorenje na rupu na cesti ima tko čuti i na to reagirati.

Samo s građanima, kroz suradnju gradonačelnika i Gradskog vijeća, samo u zajedništvu Labina s ostalim općinama Labinštine, a i gradovima i općinama Krasne nam Istre, zajedno u sinergiji grada, županije i države, možemo ostvariti zacrtane ciljeve.

Povjerenje je zajam od građana

Poštovan vijećnice i vijećnici, dragi prijatelji i uzvanici, trenutak je za povezivanje, za slogu, staloženost i razboritost. Prošla su vremena stvaranja ličnosti, osobnog branda i trčanja za imiđem. Mi koji smo na sebe preuzeli obavezu povjerenja građana, ne shvaćajmo je olako. Nismo to povjerenje osvojili. Nismo se borili. Pa, mi nismo ratnici. Mi smo povjerenje posudili od naših građana, na određeni rok, kao kredit, zajam. Na rok od četiri godine kako bi mogli časno služiti i dužni smo ga svojim radom vratiti građanima. Dugo je to razdoblje. Treba prionuti poslu, biti razborit. Gledati ovdje, a vidjeti puno dalje. Naravno, dalje i od jednog četverogodišnjeg mandata.

Dragi uzvanici, pozivam da naš prelijepi i ponositi grad, grad bogate prošlosti i slavnih ličnosti, gledamo kao kuću. Vidim Labin kao jednu kuću, obiteljsku kuću koja ima izgled grada.

Kuću za sve naše građane jer svi živimo zajedno, ovdje u Labinu. Jedino tako znat ćemo da smo dali najbolje od sebe kako bi ovaj grad ostao dom za sve koji će ga tako zvati, za našu djecu i djecu njihove djece. Siguran sam ako odlučimo razmišljati na takav način, naša će kuća biti vrijedna divljenja.

Stasao je novi naraštaj političara koji ne govori o povijesti, iako ćemo je poštivati i iz nje preuzeti sve što je dobro i vrijedno. Prihvatimo izravno i otvoreno govoriti o onome što nam treba i budimo spremni aktivirati sve resurse kako bismo ispunili obveze prema našim građanima. Bez fige u džepu. Gledam Labin koji ima novu, jasnu paradigmu upravljanja temeljenu na zajedničkim vrijednostima. I od toga neću odustati. 

Svjestan sam da samo zajedno, gradska uprava, gradska poduzeća i ustanove, građani, zajedno a ne razjedinjeni, imamo snagu i moć napraviti velike stvari. Prvi, odlučan korak na početku ovog mandata bio je da građani dobiju uvid u sve isplate iz gradskog proračuna, svaki račun, svaki trošak, svaku utrošenu kunu. Građani naprosto imaju pravo znati na što se troši njihov novac. Temeljna boljka Hrvatske države je gubitak povjerenja građana u političare, a potpuna transparentnost je jedini način da se izgubljeno povjerenje vrati.

U Labinu kuna vrijedi više

Otvorenost i transparentnost u vrlo kratkom roku bit će neizostavno za sve naše tvrtke i ustanove. Poručujem da u Labinu  kuna vrijedi više nego u nekom drugom gradu Hrvatske. Ne možemo zauvijek raditi jednako i ne mogu svi raditi jednako. Stare standarde ostavio prošlom stoljeću. Umijeće je  brzo  se prilagoditi a još brže reagirati. Vrijeme osrednjosti i komfora je iza nas.

Stigao je trenutak da budemo zajedno u novim izazovima i pothvatima kao što je gradnja i obnavljanje naših prometnica kojima ćemo moći normalno i sigurno prometovati, gradnji novog vrtića, novih kilometara vodovoda i odvodnje. Budimo zajedno u opredjeljenju za čisti zrak i vodu, za zeleni i očuvani Labin, za svako novo radno mjesto, za svaku labinsku obitelj i za svakog malog Labinjana.

Poštovani, sad je pravo vrijeme. U tom htijenju nitko nam ne stoji na putu. Nismo u sukobu s onima koji nas drukčije vide, nego smo nerijetko, u prijeporu s nama samima i strahom od promjena. Da budem potpuno jasan: promjena uvijek izaziva otpor i zato ću okupljati one koji znaju, žele i mogu.

Ljude koji će za boljitak Labina nesebično dati sebe i svoje vrijeme. Ljude kojima je Labin ishodište, perspektiva i dom. Nije fokus što će se raditi, gdje će se ulagati nego za koga će se raditi. A i u koga će se ulagati. Radimo za sve građane Labina, za sve generacije, od onih najstarijih do onih tek rođenih.

Privilegirani da živimo na oven bokoniće zemlje, na grote kamika i našega mora, želim svim Labinjankama i Labinjanima kao i svima vama čestitati dan Grada Labina!“

Labinski prkos i ponos

„Ove godina Labin je nekako obilježila brojka sto: stotinu godina o Labinske republike i program „100 posto Labin“,kojega je predstavio gradonačelnik“, rekao je Demetlika i nastavio: „Ono što smo predstavili kao bazu za siguran i prosperitetan Labin po mjeri svakog žitelja obvezuje nas na čvrst i mukotrpna rad. Labin je po mnogo čemu prepoznatljiv, a ono što smo mi u Županiji osjetili u programu „100 posto za Labin“ je razvoj kreativnih industrija, snažnije povezivanje s gospodarskim subjektima, kao i najavljeno uvođenje novog, jedinstvenog sustava stipendiranja učenika i studenata u strukama koje su potrebne kako bi naše gospodarstvo bilo konkurentno.“

Čestitajući u ime svih saborskih zastupnika Dan Grada, Emil Daus je među ostalim kazao: Grad ne čini samo statut i neko formalno administrativno pravo na naziv grada, nego ga čini mnogo toga drugoga i zato je Labin grad. Grad zahvaljujući dijelom i mentalitetu Labinjana i Labinjanki, onom pozitivnom prkosu, pozitivnom ponosu na taj svoj grad. Mi drugi kojima su nonići također bili kovari ne moremo ćutiti taj ponos kovarskom tradicijom kao Labinajni. Fasciniran sam kako čuvate svoj: za razliku od nekih sredina gdje se možda malo srame, vi to činite s ponosom i dostojanstvom.“

Prikazana su dva kratka filma: o stogodišnjici Labinske republike i gradskim projektima.

U glazbenom dijelu svečane sjednice nastupili su polaznici glazbenih akademija gitarist Nino Atanasković i vokal Tena Bevčar koji su izveli „Lijepu našu“ i „Krasna zemljo“  te polaznici Umjetničke škole Matko Brajša Rašan: violinist Teo Buždon koji je uz pratnju Jadranke Celić Bernaz na klaviru izveo „Czardas“ i Udaraljkaški ansambl Bum Bam pod vodstvom Marijana Luncmajera. Program je moderirala Ana Černjul, gradska viša stručna suradnica za međunarodne projekte. (Tekst: Robi Selan, video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa