konferencija za novinare u puli

Donosimo program Classical Music Festivala (foto)

0

Na press konferenciji održanoj 13. kolovoza na Prolazu Sv.Teodora u Puli povodom 4. izdanja Međunarodnog festivala klasične glazbe Classical Music Festivala prisutni su  bili Andrea Milohanić, ravnateljica Festivala, Filip Zoričić, Gradonačelnik Grada Pule, Lena Radunić, Pročelnica odjela za kulturu i civilni razvoj društva.

Ravnateljica Festivala ukratko je predstavila koncept Festivala rekavši kako je Festival nastao je s ciljem približavanja klasične glazbe što širem krugu ljudi. Smatramo da je glazba bezvremenska, no s druge je strane usko vezana za vrijeme - stoga pristup treba biti u skladu s vremenom: drugačiji, moderniji i pristupačniji.

Cilj Festivala jest lišiti klasičnu glazbu okova "uštogljenosti" i nepotrebne sterilnosti. Približavamo glazbenike publici,  predstavljamo ih na opušten, humorističan i pravila lišen način te kreiramo nevidljivu, veoma moćnu sponu između "otmjenog" umjetnika i "običnog" slušatelja. Dosad "ozbiljna" glazba koja se pretežito izvodi u  svirana u otmjenim koncertnim dvoranama, postaje opuštenija i zaigrana  - rasprostranjuje se po različitim pulskim lokacijama, integrira se među ljude i dolazi ususret svim građanima; ljubiteljima klasike, ali i slučajnim prolaznicima u nadi da će zadobiti njihovu pažnju i pobuditi njihov interes. Klasika je duboko ukorijenjena u sve pore društva iako toga nismo svjesni. Klasika je tu za sve - strpljiva, šarmantna i blagonaklona. Prava zavodnica kojoj imponira šarolika publika svih uzrasta, profesija i interesa. 

 

Vrijednost Classical Music Festivala prepoznao je i Grad Pula bez čije podrške ne bi bilo moguće realizirati manifestaciju. Zadovoljstvo suradnjom istaknula je pročelnica odjela za kulturu i civilni razvoj društva, gđa Radunić koja je pratila razvoj festivala od samih početaka. Gradonačelnik Zoričić istaknuo je da Classical Music Festivalu pripada mjesto uz vodeće manifestacije u Gradu Puli, te je istaknuo koliko je važno graditi manifestacije u kojima će svoje mjesto pronaći mlade generacije Grada. 

Ravnateljica je iznijela podatke o programu ovogodišnjeg Festivala te pobliže najavila 5 glazbenih manifestacija koje će se odviti u sklopu festivala koji donosi pravi glazbeni mozaik satkan od brojnih poznatih skladatelja. Posjetitelji će moći  čuti već dobro poznate melodije izvedene u nešto hrabrijim interpretacijama, ali i uroniti u svijet neistraženih i manje poznatih skladbi. Naša međunarodna platforma ugostit će  40 vrhunskih glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, Španjolske, Koreje, Japana, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Njemačke, Francuske, Norveške i Makedonije. Svoje će nastupe utjeloviti u solističkim, komornim i zborskim varijantama te će svojim vještinama razuvjeriti sve one koji misle da nisu ljubitelji glazbe.

Važno je za napomenuti kako su svi događaji besplatni, ali će broj mjesta biti ograničen sukladno propisanim protuepidemijskim mjerama.

Humanitarna nota CMF 2021: Opće je poznato da psi djeluju blagotvorno na zdravlje ljudi te im smanjuju stres i anksioznost. Djeluju meditativno i iscjeljujuće  - baš poput klasične glazbe.

Obzirom na trenutnu pandemiju i pridržavanje naloženih mjera - u jednom trenutku glazba se našla na samoj margini društva, otuđena od svojih slušatelja, lišena pravih kontakata publike s izvođačima. Klasični su glazbenici bili odvojeni od koncertnih djelatnosti,  provodili su vrijeme s instrumentom unutar "četiri zida", bez mogućnosti da svoju ljubav i vještine podijele s publikom. S druge strane,  mnoga su skloništa za napuštene životinje također bila primorana zatvoriti svoja vrata za posjetitelje i potencijalne udomitelje. Za pse u skloništima to znači da neće biti udomljavanja, a  za one koje na ulici čekaju svoje mjesto u skloništu znači da ga neće dobiti. Upravo zato - spajamo dva najbolja čovjekova prijatelja: psa i glazbu. Dajmo priliku psima da nađu svog čovjeka, a glazbi da nađe svog slušatelja! Izuzetno smo sretni što ove godine naš festival ima i humanitarnu notu! Uz bezrezervnu podršku Mashna by Petra Fabian za napuštene pse u udruzi Snoopy - friends for life - Dog shelter Pula prodajom leptir mašni, simbola našeg festivala koje je izradila Petra, skupljat će se donacije za Udrugu Snoopy, te će sav prihod biti uplaćen za brigu i pomoć oko napuštenih pasa. Priključite se svojim dobrovoljnim prilogom, odnesite kući leptir mašnu kao uspomenu na CMF2021 ili je poklonite nekome i uključite se u lanac dobrih djela.

Umrežavanje i povezivanje klasike s drugim sektorima:
Zahvale našim partnerima Brioni, Sa(n)jam knjige i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre koji su nam ukazali povjerenje i dopustili nam da njihove prostore transofmiramo u nekonvencionalne koncertne dvorane. Zahvale Arena Hospitality Group na podršci u osiguravanja smještaja za glazbenike Festivala. Posebne zahvale idu i našoj umjetničkoj mašni festivala - Petri Fabian Kapov. Zahvale Karlu Damjaniću I BAR LOGISTIC-u, njegovom timu i inovativnosti.

Program Classical music Festivala po danima
Festivalska zbivanja:

Klasika počinje grliti Pulu 23.08. (ponedjeljak)  u 21:00 sat- kada će se u Kaštelu održati svečano otvorenje festivala i koncert let's play: Haydn and Seek! Kaštel će u pravi glazbeni hram pretvoriti višestruko nagrađivani galzbeni trojac iz Španjolske (violina, violončelo i klavir) koji će s nama podijeliti svoje interpretacije poznatih djela Haydna,  Schuberta i Mendelssohna. Obzirom da je ovaj koncert ujedno i službeno otvorenje Festivala - pripremamo classyBLACK&WHITEparty te pozivamo posjetitelje da i sami svojom odjevnom kombinacijom pridonesu crno-bijelom svijetu začinjenom šarenilom leptir mašni.

Utorak, 24.08. - Druga festivalska večer donosi koncert modusoperandi: anti-stressing! u 21:00 sat, u prostoru Ex tvornice Arenatrikotaže (u blizini Shipyarda, neposredno blizu bivše Kuće maslinovog ulja). Tu ćemo ugostiti impresivan zbor klagenfurtske opere uz umjetničko vodstvo Guntera Wallnera koji će nam prištiti pravu antistress terapiju svojim meditativnim izvedbama. Njihovi solistički, moćni, prodorni i dramatični glasovi za potrebe Classiccal Music Festivala transofrmiraju se u cjelinu te pokušavaju dočarati višeglasna prostranstva u kojima će svaki slušatelj pronaći mjesto za sebe. Danas, u moru informacija koje vrište oko nas, u oceanu restrikcija i pravila - oni su odlučili kreirati glazbenu dimenziju mira i ravnoteže.

Treći koncert festivala upriličit će se u srijedu 25.08., u prostoru Stare autobusne stanice po imenu "Shhh: Brahms on!". Ukoliko ste mislili da baš i niste neki superljubitelj klasične glazbe - pravo je vrijeme da uvjerite sami sebe da ste potpuno -  u krivu! Vrhunski mladi glazbenici, solisti radijskog simfonijskog orkestra Beč, za potrebe Classical Music Festivala oformili su personalizirani kvartet koji će vas odvesti u neistražene svjetove Johanna Brahmsa. Da! To je skladatelj čije su teme, motivi i fragmenti glazbe dio naše svakodnevnice, a da toga nismo ni svjesni. Naši će glazbenici vješto dočarati život i djelo ovog osebujnog skladatelja te ćemo imati prilike čuti njegova poznata djela koja predstavljaju općepoznato mjesto u glazbenoj izvedbenoj umjetnosti.

Četvrtak, 26.08. u 11:00 sati  - u okviru festivalskog programa upriličit će se kutak za djecu "Music in Wonderland" koji nam donosi interaktivnu priču - predstavu. Djeca ulaze u čarobnu šumu, za što im je potrebna mašta. Što ako je mašta zaključana? Nema problema, tu je velika vreća prepuna  ključića raznih boja i oblika koji jedva čekaju doći u ruke malim  i velikim sanjarima i maštarima. Uz pomoć mašte pretvorit ćemo sve oko nas u čarobnu šumu. Ljepota šume je u tome što svi pjevaju, plešu, sviraju, igraju se i sretni su. Kroz priču djecu vodi vrhunska Lucija Stanojević (CRO) -  profesorica i violinistica te njezini prijatelji: Ritam, Zvuk, Ton, Melodija, gospon Šumofon, Cvrčak Violinist, Medo Kontrabasist  i mnogi drugi. Osim muzikastičnog putovanja, djeca će izraditi i nekoliko instrumenata od otpadnih i reciklažnih materijala.

Velika završnica festivala održat će se u subotu, 28.08. na Forumu kada ćemo imati priliku pristustovati musicmarathonu. Kruna samog festivala već se tradicionalno smješta u staru jezgru te time naglašava svoju pristupačnost, otvorenost i susretljivost. Glavni trg postaje glazbena kulisa koju će krasiti ciklus od 4 koncerta uz pokoja iznenađenja te će se svaki sat na pozornici izmjenjivati glazbenici. Neka od imena koja ćemo imati prilike čuti jest naša zvijezda - jedinstveni i neponovljivi Matej Meštrović na klaviru, Porin kvartet kojeg čine izuzetni zagrebački  gudači, virtuozni Trio Austrijsko-Makedonsko-Slovenskih korjena koji će ugostiti mladog poznatog wunderkinda violončelistu - Aleksandera Simića, sasvim otkačen duet klavira i klarineta te mlada, talentirana i perspektivna pijanistica iz srca Istre - Ivana Benčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa