Ministarstvo turizma fatalno za Istrane: Ubojstvo, uhićenja i ostavke

0
Ministarstvo turizma ne donosi sreću istarskim kadrovima
Ministarstvo turizma ne donosi sreću istarskim kadrovima

Ostavka Veljka Ostojića podsjetila nas je koliko je Ministarstvo turizma fatalno za Istrane. Istra je od hrvatskog osamostaljenja dala tri ministra turizma i niti jedan nije dobro završio, a ako njima pridodamo i dugogodišnju zamjenicu ministra turizma Vinku Cetinski, koja je također nakratko završila u pritvoru, onda ovo ministarstvo doista ne donosi sreću istarskim kadrovima.

Prvi istarski ministar turizma Anton Marčelo Popović u Vladi je bio od 1. rujna 1991. do 15. listopada 1992., kada se vratio na dužnost direktora hotelskog poduzeća Anita u Vrsaru. Popović je ubijen 27. ožujka 1996. godine ispred svoje kuće u Vrsaru. Ustrijeljen je samo jednim hicem nakon što se vratio kući iz posjete susjedu. Mjesec dana kasnije uhićeni su krivci - ubojica Siniša Stracaboško i lokalni HDZ-ovac Šime Medanić, koji je optužen da je za 15 tisuća ondašnjih maraka naručio Popovićevo ubojstvo. Medanić je u sukob s bivšim ministrom Popovićem došao zbog najma njegovog ugostiteljskog objekta koji je trebao plaćati Aniti.

Vinka Cetinski je za zamjenicu ministra turizma, po Tuđmanovoj želji, imenovana 1993. godine i na toj dužnosti ostala do kraja 90-ih godina. Pod sumnjom za malverzacije pri kupoprodaji nekretnina na istarskom području za tvrtku Danka Končara, kojega je navodno oštetila za 30-ak milijuna kuna, Vinka Cetinski je 2011. godine dospjela u pritvor.

Drugi istarski ministar turizma bio je Ivan Herak, koji će u novijoj hrvatskoj povijesti ostati upamćen kao prvi ministar koji je završio u zatvoru. Herak je uhićen tri tjedna nakon poraza HDZ-a na izborima 3. siječnja 2000. godine i u pulskom zatvoru ostao više od godinu dana. Čitavo desetljeće vodio je pravnu bitku da bi dokazao svoju nevinost i na kraju dobio satisfakciju na Vrhovnom sudu koji je poništio sve presude protiv njega. Treći istarski ministar turizma Veljko Ostojić ostavku je podnio zbog afere s preprodajom zemljišta u Balama. (Eleonora Vlačić)

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa