Zeleni Max City

Krov najvećeg istarskog shopping centra nije običan

0

Krov Max Cityja, najvećeg istarskog shopping centra, nije običan. On je prekriven s preko 2000 solarnih ćelija posljednje generacije, koje zajedno prekrivaju više od 3600 m2 površine. Ovaj veliki projekt napravljen je s jasnim ciljem – električnu energiju dobivati koristeći obnovljive izvore energije te tako doprinijeti održivom razvoju i konkretnim primjerom pokazati kako je briga o zaštiti okoliša visoko na listi prioriteta Max Cityja.

Svaki shopping centar za svoje svakodnevno funkcioniranje treba mnogo električne energije. Ali nije svejedno kako ta električna energija nastaje te što se u cijelom procesu nastanka, prenošenja i korištenja događa s okolišem u kojem živimo. Polazeći od te činjenice Max City je odlučio pretvoriti svoj krov u 'lovca' sunčevih zraka, pa su u veljači ove godine u pogon puštene dvije solarne elektrane ukupne priključne snage 570 kW. Na godišnjoj razini ove elektrane će proizvesti više od 900.000 kWh električne energije. Ta količina energije je, na primjer, potrebna za oko 240 srednje velikih kućanstava na godišnjoj razini.

Solarne elektrane na krovu Max Cityja veliki su korak naprijed te pozitivan primjer kako i veliki, kompleksni sustavi mogu razmišljati 'zeleno' i biti predvodnici održivog razvoja u zajednici u kojoj posluju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa