NAJMODERNIJA TEHNOLOGIJA

Poreč: Svečano otvoreni uređaj za pročišćavanje i kompostana

0
Na svečanom otvorenju
Na svečanom otvorenju

Svečano su otvoreni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč-sjever sa postrojenjem za solarno sušenje mulja i kompostana Košambra. Otvaranje projekata održano je u 4. kolovoza na lokaciji uređaja Poreč – sjever, Saladinka. Oba su izgrađena u sklopu EU projekta Poreč – Sustav odvodnje za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča.

Otvaranju su  nazočili  i obratili se prigodnim riječima: zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, voditeljica Sektora za projekte sufinancirane sredstvima EU u Hrvatskim vodama Fani Bojanić, zamjenik Župana Istarske županije Tulio Demetlika, gradonačelnik Loris Peršurić te domaćin i direktor Odvodnje Poreč Milan Laković.

Tijekom prezentacije prikazan je video materijal koji je dokumentirao radove na dijelovima projekta od početka do završne faze. Napominjemo da se otvaranje održalo u skladu epidemioloških mjera, na otvorenom, uz dozvoljen broj ljudi te predviđenu udaljenost. U privitku su podaci o projektima:

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč-sjever sa postrojenjem za solarno sušenje mulja ima kapacitet obrade otpadne vode 37.000 ekvivalent stanovnika. Postrojenje za solarno sušenje izvedeno je sa dvije hale ukupne površine od približno 2.000 m2 i prihvaćati će i obrađivati 60 % mulja proizvedenog na svim uređajima ili približno 2.900 tona/god.

Početak izgradnje ovog dijela projekta započelo je o u kolovozu 2018.g., a ugrađen je membranski bioreaktor kao najmodernija tehnologija obrade otpadne vode, koja će tako uz filtraciju omogućavati ponovno korištenje pročišćene vode za navodnjavanje zelenih površina, zalijevanje sportskih terena i poljoprivrednih kultura, te u svrhe protupožarne zaštite i kao tehnološka voda za pranje ulica.

Radovi na Kompostani Košambra su započeli u srpnju 2018. godine i ona sadrži zgradu za prihvat materijala, hale za fermentaciju, dozrijevanje i skladištenje komposta, te montažni objekt za zaposlenike, sveukupne površine od približno 1000 m2. Kompostana će prihvaćati i obrađivati 40 % mulja proizvedenog na svim uređajima ili približno 1.900 tona godišnje, te 2.200 tona godišnje zelenog biorazgradivog otpada.

Proizvodit će se približno 1.700 m3 komposta godišnje.

 

"S ovim danas učinjen je veliki korak prema kraju EU Projekta Poreč te nam još preostaje Uređaj u Vrsaru Petalon i probni rad u trajanju od godine dana gdje izvođač treba uspostaviti funkcionalnost, optimiizirati rad postrojenja i dokazati tražene izlazne parametre. EU projekt Poreč je sufinanciran iz sredstava Kohezijskog fonda sa 74% vrijednosti dok su razliku preuzeli Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave.  Ukupna vrijednost  iznosi 501,2 milijuna kuna. Radi se o kapitalnom ulaganju koje štiti okoliš, pročišćava otpadne vode  i stvara nove resurse, a građanima donosi čišće more, puno vode i kvalitetnije uvjete života.", poručili su iz Odvodnje Poreč.

Projekt je realiziran u razdoblju od 2015. godine do danas i kroz njega  je izgrađeno i rekonstruirano 84,1 km kanalizacijske mreže, izgrađeno 32 nove i rekonstruirano 50 postojećih crpnih stanica, te nabavljena oprema za održavanje sustava javne odvodnje. Tako smo ustvari omogućili priključenje preko 90% stanovništva Grada Poreča na sustav javne odvodnje.

"Također su izgrađeni i nedavno predstavljeni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda na lokacijama Lanterna i Poreč-jug  dok danas otvaramo i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč – sjever sa postrojenjem za solarno sušenje i postrojenje za kompostiranje mulja Košambra. Napominjemo da je kapacitet svih uređaja u maximalnom opterećenju 137.500 ekvivalent stanovnika.", objavili su iz Odvodnje.

"U sklopu realizacije uređaja  ukupno su izgrađena 43 građevinskih objekata, što tehnološke, operativne ili administrativne namjene, kao što su zgrade predtretmana otpadne vode, zgrade za membransku ultrafiltraciju, upravne zgrade, bazeni za biološku obradu otpadne vode, spremnici pročišćene vode, zgrade za smještaj automatike, elektroinstalacije, aeracijskih puhala, dizel agregata, garaže za specijalna vozila, hale za obradu i skladištenje mulja i komposta. U izvođenje radova je dnevno na gradilištima bilo uključeno približno 200 radnika, što Inženjera, tehnologa, geodeta, poslovođa, građevinaca, električara, strojara, vozača", piše u priopćenju Odvodnje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa