najavljen 2. Festival istarskog češnjaka

Među izlagačima i OPG Ivana Jakovčića. Jela će spravljati Skoko

0

U subotu 7. i nedjelju, 8. kolovoza Trg slobode u Poreču ugostit će drugo izdanje Festivala istarskog češnjaka. Festival su na današnjoj konferenciji za medije u Poreču najavili u ime organizatora predsjednik Udruge proizvođača istarskog češnjaka Dario Antonac, te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić i koordinator klastera za promociju proizvoda iz Istre i IQ oznaku Krešimir Juričić.

Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti šest OPG-ova (OPG Andrea Manzin iz Vodnjana, OPG Mirjan Stornoga iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Zvijezdana Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Vilim Jakša Iz Boruta i OPG Ivan Jakovčić iz Sv. Jurja kod Grožnjana), dok će se nešto kasnije, od 13 sati nadalje prezentirati pletenje rešti. Također, u subotu u 17.30 sati dodijelit će se prvi put oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti 7 proizvođača za 9 proizvoda – 7 za istarski crveni češnjak , te 2 za istarski rozi češnjak. Istoga dana u 18 sati, cooking show održat će poznati kuhar David Skoko koji će pripremati jela na bazi češnjaka.

U nedjelju, nastavlja se prodaja na štandovima i prezentacija pletenja rešti. Oba dana udruga će imati svoj info punkt na kojem će proizvođači davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka, s obzirom da udruga ima velik broj upita mladih poljoprivrednika koji žele uzgajati češnjak. Informacije će se davati na više jezika, budući i da upita iz inozemstva imaju puno, te očekuju dobar odaziv turista kojih je ovih dana Poreč pun.

Dario Antonac, Ezio Pinzan, Loris Peršurić i Krešimir Juričić

Kako je rekao Antonac, za istarskim češnjakom vlada velika potražnja, pogotovo potrošača iz Austrije, te je većina proizvođača svoj češnjak već rasprodala, a ove ga je godine nešto manje i s obzirom na suše koje su pogodile južni dio Istre. Zato očekuju da će i ove godine kao i na prvom izdanju kada je sav češnjak rasprodan, za reštama biti velika potražnja. Cijene će na svim štandovima biti iste – prodavat će se samo rešte, 50 kuna za pola kilograma i 80 kuna za kilogram.

Gradonačelnik Peršurić podsjetio je kako je lani ovaj festival lani odgođen zbog korone, ali srećom to nije zaustavilo organizatore da i ove godine nastave s održavanjem ovog eventa koji se u startu pokazao uspješnim i dobro prihvaćenim od strane posjetitelja.  – Poreč je ovih dana pun turista, te se nadamo da ćemo i ove godine imati još jedno uspješno izdanje. Ni ga do domaćega česna, a i naši ljudi i gosti vole kada im se nude autohtoni kvalitetni proizvodi, rekao je gradonačelnik.

 

Pročelnik Pinzan naglasio je da Županija već dugi niz godina potiče proizvodnju i uzgoj autohtonih sorti i pasmina. Dosad im je to odlično uspjelo, na primjer, s istarskim govedom a nadaju se da će tako uspjeti i s češnjakom. Proizvođačima daju veliku podršku, a tako će biti i dalje, te se u Županiji nadaju da će se broj proizvođača i količine češnjaka povećati. Također, poticat će i proizvođače koji će se baviti samo proizvodnju sjemena češnjaka, kao i eko uzgojem češnjaka. Pritom će sigurno veliki udio imati i sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina Červar- Bašarinka koji će pomoći poljoprivrednicima Poreča, a planiraju ih još u Istri, svjesni da bez navodnjavanja nema ni poljoprivrede.

Juričić je istaknuo da oznakom IQ IDA-e (Istarske razvojne agencije) žele istaknuti kvalitetu onog najbolje što Istra nudi, pa se, kao i za vino, nadaju da će to uspjeti i s češnjakom. U subotu će biti prvi put da će tu oznaku dobiti i proizvođači istarskog češnjaka.

Antonac je zaključio kako je Udruga proizvođača istarskog češnjaka počela s radom u veljači 2018., te danas broje 22 člana i jednog počasnog. Sve više imaju upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se time željeli baviti, što ih posebno veseli. Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak, a ovaj je potonji dosta tražen s obzirom da nije sklon bolestima i u dobrim uvjetima skladištenja može trajati i do godinu dana. Dodao je kako i njihova dva člana proizvode ekološki češnjak – Andrea Manzin i Darinka Družetić koja će na festivalu biti info pultu i davati savjete budući svoj češnjak za ovu godinu već rasprodala.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa