Mladi Porečani o Lokalnom programu za mlade

0

Prvi nacrt Lokalnog programa za mlade Grada Poreča (LPM) izrađen je prije ljeta, te je prezentiran predstavnicima Grada Poreča i nadležnih upravnih odjela. Nakon pregleda radne verzije, predložene su izmjene i dopune istog, nakon čega se krajem kolovoza, odnosno početkom rujna ove godine planira održavanje fokus grupa s donositeljima odluka i mladima na kojima će imati priliku međusobno prokomentirati, predlagati i pokazati što im se sviđa, odnosno ne sviđa u nacrtu, kako bi se isti finalizirao u konačnu verziju.

U tijeku izrade LPM proteklih mjeseci kroz fokus grupe od mladih sugrađana dobilo niz hvalevrijednih i kvalitetnih ideja, rješenja i ciljeva za mlade u lokalnoj zajednici, kao i informacije o problemima koje oni vide u gradu, te mogućih rješenja i smjernica.

LPM je o strateški dokument namijenjenom mladima, koji za cilj ima poboljšanje kvalitete života mladih. LPM Poreč 2021-2025 temeljni je okvir partnerskog djelovanja svih relevantnih dionika koji mogu utjecati na razvoj potencijala mladih u Poreču. Objedinjava sve potencijale, potrebe, probleme i mogućnosti mladih i za mlade koje su dostupne ili će biti dostupne u lokalnoj zajednici. Ovaj će strateški dokument u konačnici sadržavati sveobuhvatan strukturni pristup izgradnji uvjeta za kvalitetan razvoj mladih - prioritete, mjere i aktivnosti u svim područjima djelovanja koja su obuhvaćena Nacionalnim programom za mlade, a odnosi se na obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje, zapošljavanje i poduzetništvo, aktivno sudjelovanje mladih i održivi razvoj zajednice, socijalnu uključenost, zdravlje i sport, mlade u ruralnim područjima, kulturu, rad s mladima, te mlade u europskom i globalnom okruženju.

Kako bi se što detaljnije i strukturirano mapirale sve potrebe, problemi, mogućnosti, potencijal i prijedlozi, proveden je velik broj raznih aktivnosti kao što su dvije ankete za mlade od 14 do 30 godina starosti s područja Poreča i pripadajućih naselja, radionica za mlade „Kako mogu sudjelovati u (G)radu?“, strukturirani intervjui s donositeljima odluka, predstavnicima javnih ustanova i organizacija civilnog društva, fokus grupe s mladima „Što TI misliš?“, seminari i fokus grupe s donositeljima odluka „(G)rad po mjeri mladih“, te su se u više navrata prikupljale i ideje na društvenim mrežama. Pritom su kontaktirani predstavnici udruga koji rade s mladima, predstavnici obrazovnog sustava, Grada, Savjeta mladih, humanitarnih aktivnosti, mjesnih odbora, sportskih klubova, javnih ustanova i drugi.

Program za mlade radi se u suradnji s Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istre i Volonterskog centra iz Pule.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR / KONOBARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR / KONOBARICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/ICA U PROIZVODNJI

Do: 31.08.2021.

ŠORIĆI, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR U DOMU ZA STARIJE

Do: 13.09.2021.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA