HEP naručuje studiju za izradu spalionice otpada u TE Plomin 1

0
TE Plomin
TE Plomin

U Elektroničkom oglasniku javne nabave, HEP - Proizvodnja d.o.o. objavio je natječaj za odabir najboljih raspoloživih tehnika za korištenje biomase i otpada u TE Plomin 1

TE Plomin 1 završena je i puštena u rad 1970. godine, a 1. siječnja 2018. godine prestala joj je važiti Okolišna dozvola.

Novo Rješenje o okolišnoj dozvoli na snazi je od 25. veljače 2019. godine i u njemu su navedeni uvjeti koje TE Plomin 1 mora ispuniti, ukoliko želi nastaviti s radom. Budući da navedene uvjete ne ispunjava, 'jedinica' trenutno nije u pogonu. Da bi ponovo mogla proizvoditi, za pogon bi umjesto ugljena trebala upotrebljavati gorivo nastalo iz biomasa i otpada.

 

Stoga je HEP raspisao poziv za odabir najboljih raspoloživih tehnika za pripremu i skladištenje biomase i otpada koje će se koristiti kao gorivo, za proizvodnju energije iz prirodnog plina, biomase i otpada u svim mogućim varijantama i omjerima te gospodarenje i skladištenje otpada koji nastaje nakon proizvodnje energije za sve analizirane varijante u TE Plomin 1.

Važno je naglasiti da su svi budući zahvati u prostoru usklađeni s važećim prostornim planovima. Ukoliko se na lokaciju uvodi novi energent, u konkretnom slučaju gorivo iz otpada koji nastaje na području Hrvatske i to prvenstveno na području Istarske i Primorsko-goranske županije u postojeći proces proizvodnje električne energije, to se ne smatra promjenom namjene predmetne građevine. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa