Svjetski dan zaštite prirode

Ambasadorica Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj je Porečanka

0
Gordana Lalić
Gordana Lalić

Diljem svijeta 28. srpnja obilježava se Svjetski dan zaštite prirode (World nature conservation day), s ciljem širenja svijesti o važnosti očuvanja prirodnih resursa na planeti Zemlji, te naglaskom na činjenicu da svatko od nas ima vrlo važnu ulogu u očuvanju prirode.

Tim povodom, porazgovarali smo s Gordanom Lalić, direktoricom gradskog poduzeća Parentium, ujedno i ambasadoricom Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj.

- Vizija Grada Poreča navedena u Strategiji prilagodbe klimatskim promjenama kaže: Grad Poreč  je grad bogate povijesne i kulturne baštine, grad turizma i prirodnih ljepota, grad sporta i raznolikih programa za zdravlje građana, grad visoke komunalne opremljenosti, socijalno osjetljiv i ekološki osviješten, koji u svim svojim segmentima nastoji osigurati održivi razvoj, te zadržati nadstandard za svoje građane. Baš zato, kontinuirano se radi na provedbi ''zelenih'' projekata kojima se Poreč želi učiniti ''zelenim'', održivim i ugodnim mjestom za život., kaže Lalić.

 

Projekti u direktnoj vezi sa zaštitom prirode koje Grad kontinuirano provodi su: sadnja više od 1000 stabala kroz akciju „Zasadi stablo, ne budi panj“, dok na području Poreča imamo, samo na javnim površinama, ne uključujući privatne parcele, više od 50 posto zelenila na urbanom području, a na širem području prelazi i 80 posto. Potom je tu i izbacivanje plastike iz upotrebe u gradskoj upravi i svim gradskim ustanovama, sufinanciranje uklanjanja azbesta iz okoline kroz Moj Poreč bez azbesta, sunčane elektrane postavljene na objektima javne namjene, nabava vatrogasne opreme i edukacije za borbu protiv poplava kroz EU projekt STREAM, pilot projekt javnog prijevoza s električnim mini-busom kroz EU projekt SUTRA, uređenje oaza za pješake u Zagrebačkoj ulici kroz projekt Living streets, konstrukcijsko energetska sanacija objekta dječjeg vrtića Radost II(Gornji vrtić), 1.650 novih LED rasvjetnih tijela, sanirano i zatvoreno odlagalište otpada Košambra, izgradnja novog sustava odvodnje s pročistačima, te brojni drugi, a u ovoj su godini prijavljena još dva projekta, te su u pripremi još tri projektna prijedloga.

- Poreč je svoj put ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama započeo još 2013. godine. Od tada provedeno je gotovo 40 projekata u području održivog razvoja, energetske učinkovitosti, e-mobilnosti, zaštite okoliša, te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. Vrlo često su to bili pionirski projekti kroz koje je naš grad postao primjer dobre prakse, koji i Greenpeace proglašava najproaktivnijim na Jadranskoj obali. Kroz taj proces stvorili smo jasnu viziju kako i gdje vidimo naš grad kroz deset, odnosno trideset godina. Danas, možda više nego ikada do sada, naglašava se činjenica da svatko od nas ima obavezu, odgovornim ponašanjem, zaštititi prirodu, a sve kako bi se što je moguće više smanjio utjecaj opće prisutnih klimatskih promjena, te osigurala dobrobit kako sadašnjih tako i budućih generacija, te očuvali prirodni resursi jedinog doma kojeg poznajemo, naše planete Zemlje, zaključila je Lalić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa