Odličan upis u srednje škole u Poreču

0

Proteklog tjedna završen je ljetni upisni rok u srednje škole, a porečke Srednja škola Mate Balote i Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića mogu itekako biti zadovoljne jer su popunjeni gotovo svi smjerovi.

Tako su u Srednjoj školi Mate Balote popunjene gimnazije općeg i jezičnog smjera, za koje ima još upita, kao i ekonomska škola, koja zbog administrativnih razloga ima slobodno još jedno mjesto. Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je listu najpopularnijih gimnazijskih programima u Hrvatskoj, do koje je došlo gledajući omjer broja prvih izbora i ukupnih upisnih kvota za pojedini smjer, te je na njoj jezična gimnazija Srednje škole Mate Balote u Poreču na 15. mjestu u Hrvatskoj. Među najpopularnijim gimnazijama u Istarskoj županiji nalaze se još opća i prirodoslovno-matematička gimnazija Gimnazije Pula.

 

U školi su posebno ponosni i na program agrotehničara, jer je prva poljoprivredna škola u Istri u školskoj godini 2021./2022. u prvi razred upisala čak 23 učenika. Podsjetimo, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču pokrenuo je projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“, nakon što je primijećen pad broja upisane djece u poljoprivrednu školu. Od početka projekta, čiju promociju financijski podupire i Grad Poreč, broj upisane djece se gotovo udvostručio, što je dodatni poticaj da se nastavi s promocijom ovog smjera.

Što se tiče Turističko-ugostiteljske škole „Antona Štifanića“, koja ima dugogodišnju tradiciju u obrazovanju kadrova u ugostiteljstvu i turizmu u jednom od turističkih središta Hrvatske, ljetni upisni rok bio je također odličan jer su popunjeni smjerovi za hotelijersko-turističkog tehničara, kuhara, slastičara i konobara, dok su još dva mjesta preostala za smjer turističko-hotelijerski komercijalist.

Ukupno je za sve smjerove u porečkim srednjim školama preostalo još šest slobodnih mjesta, a učenicima je uz ljetni predviđen i jesenski upisni rok.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa