Istarski penjači

Zastava Poreča na najvišem vrhu Jordana, u planu su Kuba i Japan

0
Kemal Pršeš i Vesna Dapinguente
Kemal Pršeš i Vesna Dapinguente

Najviši vrh Jordana (Jabal Umm Ad Dami 1854 metara nadmorske visine) bio je meta planinarske ekspedicije koju su nedavno proveli istarski planinari Kemal Pršeš iz Poreča, te Vesna Dapinguente i Vladimir Majerić iz Rovinja, uz još troje kolega iz Sjeverne Makedonije i Srbije.

Putovanje je osim najvišeg vrha ove bliskoistočne zemlje obuhvatilo i druge tamošnje destinacije – Amman, Jerash, Ajloun, Mrtvo more, Petru, Wadi Rum i Aqabu.

U pustinji Wadi Rum i na najvišem vrhu Jabal Umm Ad Dami, koji se nalazi na samoj granici između Jordana i Saudijske Arabije , Pršeš je zavijorio i zastavu svoga grada – Poreča, a kako nam je otkrio u razgovoru, ovo je samo jedna od mnogobrojnih penjačkih avantura koje je realizirao u proteklih gotovo dvadesetak godina.

Naime, od 2006. je počeo planinariti, prvo po Hrvatskoj, kasnije po Europi – Sloveniji, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Bugarskoj. Kako je stjecao sve više iskustva, tako su i ekspedicije postajale sve zahtjevnije, te se do sada, zajedno sa svojom ekipom može pohvaliti osvojenim vrhovima: Kilimanjaro u Tanzaniji (5895 m), Mont Blanc u Francuskoj (4809m), Elbrus u Rusiji (5642), Ararat u Turskoj (5137m), te Cotopaxi(5897) i Chimborazo (6268m) u Ekvadoru.

 

Kako sve to uspijeva? "Treningom, cijelu godinu treniram, sakupljam kilometre u nogama, treniram kickboxing i u pravilu gledam dva puta godišnje ići u neku ekspediciju, koje uglavnom sve sami organiziramo. Dobro samo se našli cijela ekipa, sa kolegama iz Rovinja i Srbije i Sjeverne Makedonije", kaže Pršeš. A kako dodaje, kad treniraš postaješ sve izdržljivi i sve te više privlače nove avanture. U Jordanu im je isto bilo lijepo, jedino ih je mučio suhi pustinjski vjetar i toplina, ali sve je to dio avanture i izazova.

A planova imaju još puno – Pico Tarquino na Kubi, Fuji u Japanu, Damavand u Iranu, Aconcagua u Argentini, Everest Base Camp u Nepalu i još puno drugih.

Kemal i pustinja Wadi Rum u pozadini

 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / SERVIRKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/ICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/CA NA ODRŽAVANJU ČISTOĆE U ODSJEKU USLUŽNIH POSLOVA

Do: 31.12.2021.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA