ROCKWOOL komentira prijedlog EK

'Podrška EU kućanstvima i poduzećima je ključna u obnovama zgrada'

0

Europska komisija 14. srpnja donijela je niz prijedloga kako bi se do 2030. cijelim nizom politika smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 % u usporedbi s razinama iz 1990. Želi li Europa do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent i ostvariti europski zeleni plan, to smanjenje moramo postići u sljedećem desetljeću. Stoga su ovim priijedlozima predstavljeni zakonodavni alati za ostvarivanje ciljeva iz europskog propisa o klimi, čime će se iz temelja preobraziti naše gospodarstvo i društvo, a Europa krenuti prema pravednoj, zelenoj i prosperitetnoj budućnosti.

Mirella Vitale, potpredsjednica ROCKWOOL grupe komentirala je ovaj prijedlog Komisije: “Ovo je velik korak naprijed. Zgrade su najveći izvor emisija u EU-u i naša najvrjednija imovina. Komisijin paket Fit For 55 može puno učiniti u njihovoj prilagodbi na klimatski neutralno gospodarstvo. Pozdravljamo prijedlog za obvezujući cilj energetske učinkovitosti do 2030. godine, gotovo udvostručenje uštede svake države članice i veliko povećanje broja javnih zgrada koje će se svake godine morati obnavljati.

No, uspjeh će se mjeriti na terenu brojem zgrada koje su dubinski obnovljene i zato sve toliko ovisi o financijskoj i savjetodavnoj potpori koju EU može pružiti kućanstvima i poduzećima. Djelovanje mora biti lakše i jeftinije od neaktivnosti. To je načelo koje Komisija mora primijeniti na svoje planove za određivanje cijene fosilnih goriva koja se koriste za grijanje domova i za prijevoz. Novi prihodi od cijena ugljika moraju se vratiti u sektore i kućanstva kojima su najpotrebniji - i moraju se koristiti za ulaganja poput temeljnih obnova koje čine stvarnu razliku. Sve se svodi na osiguravanje da se ljudi osjećaju ovlaštenima za djelovanje,“ izjavila je potpredsjednica Grupe Vitale.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/RKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR / KONOBARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR / KONOBARICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA