I Paliaga pothranjuje lažnu vijest o broju cijepljenih u Rovinju

1
Marko Paliaga
Marko Paliaga

U Rovinju se očito drže izreke da „više puta ponovljena laž postaje istina“, pa i dalje 'jašu' na dezinformaciji da je Rovinj hrvatski rekorder s 80 posto cijepljenih građana.

Ovaj očiti fake news raspiruje čak i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, koji u današnjem izdanju 24sata tim povodom ponosno objašnjava zašto su njegovi sugrađani po pitanju cijepljenja najsavjesniji u Hrvatskoj.

Ili Paliaga doista nije informiran poput ministra Vilija Beroša ili svjesno koristi pogrešan izračun jednog matematički ne baš previše potkovanog novinara, kako bi dodatno promovirao svoj grad. S marketinške strane, to je sigurno dobro za Rovinj, koji živi od turizma, ali nije fer prema drugim istarskim gradovima.

Naime, kao što smo jučer pisali, Rovinj nije predvodnik ni u Istri, a kamoli u Hrvatskoj. Naime, najveća procijepljenost u Istri, nešto više od 40 posto, trenutno je u Buzetu.

Do pogrešnog izračuna došlo se na osnovu podatka o do sada iskorištenim dozama cjepiva na rovinjskoj ispostavi Istarskih domova zdravlja, pri čemu su napravljene dvije krupne pogreške. Autor izračuna najprije je sve doze iskorištene na području čitave Rovinjštine, dakle u gradu Rovinju, te općinama Bale, Žminj i Kanfanar podijelio samo s brojem žitelja grada Rovinja, a potom je prvu i drugu iskorištenu dozu za cjepiva kod kojih su potrebne dvije doze, obračunavao kao da su njima cijepljene dvije osobe. Naravno da je s takvom matematikom procijepljenost na području grada Rovinja ispala 80 posto, iako u praksi još nije dostigla ni 40 posto. (Nenad Čakić)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa