Flego o klimi: Budućnost je ili zelena, ili je nema

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

„Europa kao prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. naša je politička i pravna obveza, ali jednako tako - i naša moralna obveza. Budućnost je ili zelena, ili je nema. Prestanimo se ponašati kao da možemo birati planet na kojem ćemo sutra živjeti“, istaknuo je 24. lipnja istarski europarlamentarac Valter Flego na plenarnoj sjednici u Bruxellesu, povodom rasprave o Europskom propisu o klimi.

Zastupnici su jučer s 442 glasa podržali novi zakon o klimi i tako povećali cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova EU-a za 2030. godinu s 40% na najmanje 55%, u odnosu na razine iz 1990. Komisija će do 30. rujna 2023. i svakih pet godina nakon toga ocjenjivati zajednički napredak svih članica EU-a, kao i dosljednost nacionalnih mjera, prema cilju EU-a da do 2050. Europa postane klimatski neutralan kontinent. Najvažnije, jučerašnjim je izglasavanjem Europskog propisa o klimi ambicija Europske unije da do 2050. postane klimatski neutralan kontinent postala - obvezujuća.

 

- Svaka članica EU-a odgovorna je za provođenje svojih klimatskih obveza. Prošla su vremena kad smo se bavili važnijim temama. Ta 'važnija tema' danas je tema klimatskih promjena. Ekološko pitanje je i ekonomsko pitanje, jer klimatske promjene imaju strašne ekonomske posljedice.

- Na nacionalnoj razini trebaju nam prije svega tri stvari: kvalitetni projekti, jasno zakonodavstvo, i novac. Hrvatska mora prilagoditi svoje zakonodavstvo u području energetike kako bi se olakšalo investiranje, i potaknuti val privatnih i javnih zelenih investicija, naglasio je Flego za plenarnom govornicom te zaključio: - Mi smo prva generacija koja na svojoj koži osjeća posljedice sustavnog uništavanja planeta, i posljednja generacija koja ima priliku to zaustaviti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa